Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorii din Polonia vor să dărâme cea mai mare clădire-turn din Varşovia, fost simbol sovietic

EUCham
polonia, EU

Doi membri marcanţi ai guvernului conservator polonez au relansat ideea, despre care se credea că este îngropată de mai mulţi ani, de a dărâma cea mai mare clădire-turn din Varşovia, fost simbol al dominaţiei sovietice, dar devenită între timp simbol al capitalei Poloniei, relatează AFP. Palatul Culturii, înalt de 237 de metri, un 'cadou' impus de dictatorul sovietic Stalin, a fost ridicat în urmă cu 62 de ani în mijlocul celei mai mari pieţe din Europa, în plin centrul capitalei poloneze, punct de reper solid şi inconturnabil pentru orice locuitor şi pentru orice vizitator al oraşului, dotat cu un orologiu uriaş vizibil de peste tot.

Cele 3.000 de săli de diferite suprafeţe găzduiesc muzee, teatre, săli de cinema şi de spectacol, o piscină, facultăţi, sedii de diverse instituţii şi birouri. "Susţin ideea de face să dispară din centrul Varşoviei acest vestigiu al dominaţiei comuniste", a declarat miercuri vicepremierul Mateusz Morawiecki, responsabil în cadrul guvernului de portofoliile economic şi financiar.

"Visez la asta de 40 de ani", a adăugat acest fost bancher de 49 de ani, fiul unui opozant radical al regimului comunist, cu ocazia prezentării bilanţului primilor săi doi ani de mandat, pe care fiecare ministru conservator îl expune în mare pompă în această zi în Polonia.

Marţi, Piotr Glinski, vicepremier responsabil de domeniul culturii, a declarat de asemenea că nu are nimic împotriva distrugerii acestei clădiri, construită după clădiri imense staliniste de la Moscova, de unde a moştenit postura impozantă, dar mai zveltă, fiind în acelaşi timp dotată cu elemente naţionale poloneze.

Taxată drept rachetă, OZN sau coşmarul unui cofetar beat şi mult timp detestată ca simbol al opresiunii, clădirea-turn s-a născut din dorinţa lui Stalin de a egala zgârie-norii din Manhattan.

Inaugurată în iulie 1955, în mijlocul unui oraş în ruine, clădirea-turn de 42 de etaje trebuia să simbolizeze prietenia între ţările socialiste. După căderea comunismului, la începutul anilor '90, clădirea părea să nu mai aibă nicio justificare de a exista. Unii au cerut ca ea să fie dărâmată, alţii au făcut planuri fanteziste, propunând de exemplu ca ea să fie transformată în parc tropical cu palmieri şi animale exotice sau să fie vopsită în roz sau în culorile curcubeului, conform Agerpres. Odată cu trecerea anilor, Palatul Culturii a încetat să mai fie un subiect de polemică şi a fost clasat monument istoric în 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.