Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorii fac presiuni asupra Theresei May, pentru a renunța la 'backstop'

WSJ
Theresa May

Premierul britanic Theresa May era luni ţinta presiunilor în creştere pentru a cere Uniunii Europene să renunţe la controversatul mecanism de 'backstop' (plasă de siguranţă) care să păstreze o frontieră deschisă pe insula Irlanda după Brexit, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: BUBUIE nervii în PNL, după prezentarea sondajelor interne: Crin Antonescu îi SPULBERĂ socotelile lui Orban (surse) / Replica

Un influent parlamentar din Partidul Conservator, aflat la guvernare, a prezentat un amendament la moţiunea ce va fi supusă la vot marţi în parlamentul britanic, amendament prin care i se solicită şefei executivului de la Londra să renunţe la 'backstop', mecanism care ar urma să fie înlocuit cu 'aranjamente alternative'.

Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson, care a demisionat în semn de protest faţă de acordul negociat de Theresa May şi Bruxelles, a scris luni în cotidianul The Telegraph că înţelege din ''surse foarte înalte din guvern'' că urmează să caute ''o schimbare juridică obligatorie la actualul acord de retragere lamentabil''.

Amendamentul depus de Graham Brady, liderul grupului parlamentar al Partidului Conservator, este unul din cele peste zece amendamente care încearcă să orienteze guvernul May pe diferite direcţii.

În cazul în care va fi votat, el ar putea ajuta executivul britanic să negocieze cu Uniunea Europeană asupra mecanismului de 'backstop'.

Săptămâna trecută, Theresa May a spus că se va consulta cu parlamentarii pentru a vedea care sunt temerile lor referitoare la acest mecanism înainte de a discuta ''cu UE despre concluziile acestor discuţii''.

Anterior în cursul acestei luni, ea a suferit o înfrângere clară în primul vot din parlament asupra acordului de retragere, întrucât pierduse sprijinul multor conservatori atât pro-Brexit cât şi pro-UE, dar şi al celor zece parlamentari din Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP).

DUP şi susţinătorii Brexitului se tem că mecanismul de 'backstop' va impune condiţii comerciale uşor diferite asupra Irlandei de Nord comparativ cu restul Regatului Unit, cel puţin pentru o anumită perioadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.