Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorul François Fillon, favoritul partidului de dreapta în cursa pentru preşedinţia Franţei

twitter.com
atentat franta

Conservatorul François Fillon, fost premier în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, este marele favorit înainte de al doilea tur al alegerilor primare ale dreptei. Succesul său neaşteptat din primul tur arată că toate opţiunile sunt deschise în cursa prezidenţială din Fanţa, transmite AFP. Fillon a obţinut 44% dintre voturi la scrutinul de duminică, fiind urmat de un alt fost premier, Alain Juppé, care a obţinut mai puţin de 29%.

În vârstă de 62 de anui, politicianul care promite o "alternativă totală" prin intermediul unui program foarte liberal i-a administrat o înfrângere severă fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, căruia i-a fost un premier loial între 2007 şi 2012. L-a devansat şi pe veteranul Alain Juppé, în vârstă de 71 de ani, premier între 1995 şi 1997, în timpul mandatului preşedintelui Jacques Chirac. De mai multe luni, sondajele îl dădeau drept favorit pe Juppé. O eventuală victorie a lui Fillon nu este tocmai o veste proastă pentru preşedinte, spune, pentru AFP, Bernard Poignant, unul dintre consilierii de la Palatul Elysée: "Este un candidat al dreptei clasice a anilor 80, liberal în ce priveşte pliticile economice, dar tradiţionalist şi conservator în chestiunile legate de societate".

Fillon, catolic provenind din Franţa provincială, tată a cinci copii, a ştiut să se "poziţioneze faţă de temele , aflate acum pe val, în loc de tematicile economice, care nu asigură decât un succes temporar", indică o analiză Le Figaro citată de AFP. S-a declarat în favoarea propunerii ca francezii care au plecat din ţară pentru a se alătura mişcării jihadiste să piardă naţionalitatea franceză. Este pentru stabilirea de cote anuale de imigranţi şi pentru amendarea legii care ar permite căsătoria cuplurilor homosexuale. Pledează pentru o Franţă puternică, doreşte o extindere a coaliţiei internaţionale ce luptă contra grupării Stat Islamic şi vorbeşte despre o revizuire a relaţiei cu Rusia, pe care Occidentul ar trebui să o trateze "drept ceea ce este, adică o ţară mare şi importantă".

Adversarii lui Fillon estimează însă că succesul nu i se datorează programului său, ci personalităţii sale. Are imaginea unui om onest, neavând niciodată probleme în justiţie, spre deosebire de principalii săi contracandidaţi din primul tur al primarelor. Potrivit sondajelor, stânga e eliminată, practic, din cursa pentru Preşedinţie, iar al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa îi va pune faţă în faţă pe favoritul dreptei şi pe Marine Le Pen, liderul formaţiunii de extremă dreaptă, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.