Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paraguayul are președinte: Santiago Pena câștigă alegerile în fața rivalului său de centru-stânga

reuters.com
santiago pena

Economistul Santiago Pena, candidatul Partidului Colorado (conservator) la putere de peste şapte decenii în Paraguay, a câştigat duminică alegerile prezidenţiale în faţa principalului său rival de centru-stânga, Efrain Alegre, care a denunţat corupţia endemică a ţării, scrie AFP, citat de Agerpres.

Pena, 44 de ani, fost funcţionar al FMI, ex-ministru de finanţe al preşedintelui Horacio Cartes (2013-2018) acuzat de Statele Unite de corupţie, a fost declarat câştigător de către tribunalul electoral, cu peste 42% din voturi, faţă de 27,5% pentru Alegre, după numărarea a 98% din voturi.

Cu puţin timp înainte de oficializarea rezultatului, Santiago Pena şi-a proclamat victoria, promiţând paraguayenilor să "alunge fatalismul care ne condamnă în prezent. Suntem stăpâni pe destinul nostru, pe viitorul nostru".

În ultimele săptămâni, sondajele îi arătau aproape la egalitate pe Santiago Pena şi pe rivalul său Efrain Alegre

Acest fapt este rar întâlnit în Paraguay, unde Colorado domină aproape continuu viaţa politică de 76 de ani, cu excepţia unei scurte paranteze la stânga sub Fernando Lugo, între 2008 şi 2012. Mai mulţi analişti vorbeau chiar despre un scenariu "imprevizibil".

Un candidat "anti-sistem", Paraguayo Cubas, cu un discurs radical, antiparlamentar, s-a situat pe poziţia a treia cu peste 22%. "A luat voturi din ambele tabere, dar cei mai lezaţi sunt oponenţii din coaliţia Concertacion" a lui Alegre, a subliniat pentru AFP analistul politic Roberto Codas.

Santiago Pena a candidat pentru prima dată la alegerile naţionale. În 2018, a fost învins la primarele Partidului Colorado de actualul şef al statului, Mario Abdo Benitez. Preşedintele în exerciţiu nu poate candida la propria realegere, iar Santiago Pena îi va urma în funcţie în august pentru cinci ani.

Inegalităţile, persistente, şi sărăcia (24,7%) vor fi o provocare majoră pe plan intern pentru tânărul preşedinte, într-o ţară cu o sănătate economică de invidiat (creştere de 4,5% preconizată în 2023). El a promis crearea a 500.000 de locuri de muncă şi un acces mai bun la sistemul sanitar public, sinistrat.

La nivel societal, el susţine că îmbrăţişează valorile tradiţionale şi creştine ale familiei, o "bază", într-o "lume de convulsii şi dezumanizată". Din aceste motive se opune căsătoriei pentru toţi şi avortului.

Pe plan extern, Pena a declarat în campanie că va muta, din nou, ambasada paraguayană în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele Horacio Cartes a făcut acest lucru în 2018, dar succesorul său Mario Abdo Benitez a revenit asupra deciziei câteva luni mai târziu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.