Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilier al premierului Japoniei: 'Nu aș vrea să locuiesc lângă cupluri LGBT'/ Oficialul a fost ulterior demis

bloomberg.com
Fumio Kishida

Premierul japonez, Fumio Kishida, a demis un consilier care a declarat că nu ar vrea să locuiască lângă cupluri LGBTQ+ și că oamenii ar părăsi Japonia dacă ar fi permisă căsătoria între persoane de același sex, notează The Guardian.

În remarcile raportate de presa locală, Masayoshi Arai, un oficial din domeniul economiei și comerțului care s-a alăturat echipei lui Kishida ca secretar în octombrie, a declarat că nici măcar nu ar vrea să se uite la cuplurile de același sex.

"Comentariile sale sunt scandaloase și complet incompatibile cu politicile administrației", a declarat Kishida sâmbătă, în declarații difuzate de postul public de televiziune NHK.

Vorbind cu reporterii mai târziu în cursul zilei, liderul a declarat că l-a demis pe Arai, care anterior și-a cerut scuze pentru comentariile "înșelătoare" pe care le-a făcut vineri.

Arai făcuse aceste remarci după ce Kishida declarase în parlament că mariajul între persoane de același sex trebuie analizat cu atenție din cauza impactului său potențial asupra structurii familiei.

„Căsătoriile” homosexuale, interizse în Japonia

Incidentul reprezintă o situație jenantă pentru Kishida, care se pregătește să găzduiască liderii celorlalte țări G7 în luna mai. Spre deosebire de Japonia, care a fost condusă de partidul conservator Liberal Democrat în cea mai mare parte a ultimelor șapte decenii, restul țărilor din G7 permit căsătoria sau uniunile civile pentru cuplurile de același sex.

Potrivit unor sondaje de opinie recente, sprijinul public al lui Kishida s-a înjumătățit, ajungând la aproximativ 30% față de anul trecut, după o serie de demisii ale unor înalți funcționari afectate de scandaluri.

Printre cei care au demisionat se numără Mio Sugita, un viceministru al afacerilor interne și comunicațiilor, care a demisionat în decembrie din cauza unor comentarii controversate despre persoanele LGBTQ+ și despre populația indigenă Ainu din Japonia.

Într-un sondaj publicat de NHK în iulie 2021, cu două luni înainte ca Kishida să devină prim-ministru, 57% dintre cei 1.508 respondenți au declarat că susțin recunoașterea legală a uniunilor între persoane de același sex.

Deoarece nu li se permite să se căsătorească, cuplurile de același sex nu pot moșteni bunurile celuilalt și nu au drepturi părintești asupra copiilor celuilalt.

În noiembrie, un tribunal din Tokyo a menținut interdicția privind căsătoriile între persoane de același sex, dar a declarat că lipsa de protecție juridică pentru familiile de același sex încalcă drepturile omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.