Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalul consilier economic al lui Zelenski dorește un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI

PixaBay
dolari bani spalare joc piramidal

Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei că situația macroeconomică a țării devastate de război este sub control, a declarat vineri, pentru Reuters, principalul consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski.

Finanțarea de la Fondul Monetar Internațional pentru aproximativ 18 luni ar putea servi drept ancoră pentru un pachet mai mare de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică provocată de invazia Rusiei, a declarat consilierul, Oleg Ustenko.

El a spus că oficialii ucraineni au fost în contact cu creditorul cu privire la potențiala solicitare, adăugând că obiectivul ar trebui să fie acela de a avansa cât mai repede posibil. FMI a refuzat să comenteze.

Comentariile lui Ustenko au venit la puțin peste două săptămâni după ce guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, a declarat pentru Reuters că a solicitat până la 20 de miliarde de dolari de la FMI pe o perioadă de doi sau trei ani, o sumă care ar fi plasat Ucraina mult peste „limita de acces excepțional" a fondului pentru împrumuturi, potrivit Mediafax.ro.

Dimensiunea solicitări a declanșat o dezbatere intensă în cadrul FMI, fiind ridicate întrebări cu privire la sustenabilitatea datoriei Ucrainei.

Planul revizuit ar urma să fie modelat după un pachet de finanțare convenit în 2015, după invazia Rusiei în regiunea ucraineană Crimeea, care a inclus 17,5 miliarde de dolari din fondurile FMI, dar a contribuit la obținerea unei finanțări totale de 40 de miliarde de dolari.

„Un program al FMI de 5 miliarde de dolari ar fi în linie cu nivelurile de finanțare anterioare și ar putea fi un catalizator pentru finanțarea din alte surse, inclusiv UE, Trezoreria (SUA) și alte țări individuale", a declarat Ustenko pentru Reuters.

Programul anterior de împrumut de 5 miliarde de dolari al Ucrainei a fost anulat în martie, în condițiile în care FMI a aprobat o finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari, cu puține condiții, în primele săptămâni ale războiului.

Autoritățile ucrainene s-au angajat să colaboreze cu Fondul pentru a concepe un nou program economic „care să vizeze reabilitarea și creșterea economică, atunci când condițiile o vor permite."

Ucraina, care se confruntă cu strămutarea internă a aproximativ 7 milioane de persoane în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, se străduiește să adune resurse pentru a face față penuriei de energie, creșterii inflației și agravării crizei umanitare în apropierea iernii.

Țara se confruntă cu o contracție economică de 35%-45% în 2022 și cu un deficit fiscal lunar de 5 miliarde de dolari, în condițiile în care doar o treime din cele aproximativ 29 de miliarde de dolari promise în ajutoare occidentale s-au materializat până în prezent, spun economiștii.

Săptămâna aceasta, creditorii de peste hotare ai Ucrainei au susținut cererea acesteia de înghețare timp de doi ani a plăților pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale, dar Ucraina trebuie să facă în continuare plăți de 635 de milioane de dolari.

Ustenko a declarat că Ucraina speră să avanseze rapid în negocierile cu FMI în vederea ajungerii la un acord preliminar înainte ca aceste plăți să fie scadente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.