Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilier prezidențial: 'O Europă cu mai multe viteze ar putea duce la FRAGMENTAREA UE'

Romania UE

Poziţia României este că o Europă cu "mai multe viteze sau cercuri concentrice" este contraproductivă deoarece ar putea duce la fragmentarea Uniunii Europene şi chiar la dezintegrarea proiectului european, a declarat, vineri, consilierul prezidenţial Leonard Orban.

"La nivel european ne aflăm la începutul procesului de reflecţie cu privire la viitorul Uniunii Europene după Brexit. De fapt, momentul oficial de declanşare a acestor dezbateri va fi summitul de la Roma din 25 martie. Ne aflăm la începutul acestui proces. La acest debut, Comisia Europeană a pus pe masă o Carte Albă în care a propus cinci opţiuni. Noi am preferat inclusiv de la începutul acestui proces de dezbatere să ne poziţionăm cu privire la intenţiile pe care le are România în continuare şi la cum vedem noi viitorul UE. Poziţia României este foarte clară şi a fost exprimată de preşedintele României în repetate rânduri, atât la nivelul Consiliului European, cât şi cu alte ocazii. Poziţia noastră este că varianta cea mai bună este ca toată Uniunea, toate cele 27 de state membre, să meargă şi să avanseze în acest proces", a declarat Leonard Orban pentru AGERPRES.

Citește și: Răspunsul PSD după ce Iohannis a amânat referendumul: 'JOC DE GLEZNE'

El a adăugat că deciziile la nivel european vor fi luate, probabil, în 2018 sau 2019.

"O să vedem ce se va desprinde din acest proces de dezbatere. Nu ne aşteptăm în momentul de faţă la o decizie rapidă. Probabil că deciziile, dacă se vor lua, se vor lua undeva la nivelul anului 2018 sau chiar în 2019, înainte de alegerile pentru Parlamentul European, dar noi ne-am exprimat încă de la început poziţia", a adăugat consilierul prezidenţial.

Orban a precizat că este necesară o consultare internă cât mai largă cu privire la viitorul proiectului european.

"Este de dorit inclusiv o consultare internă, o consultare internă care să aibă mai multe obiective: odată ca să permită diferite puncte de vedere, schimburi de opinii referitoare la această chestiune, dar, pe de altă parte, inclusiv să crească gradul de conştientizare a importanţei acestui proces de reformare, de consolidare a Uniunii Europene şi impactul acestui proces şi care sunt efectele asupra cetăţenilor români. (...) Este nevoie de o consultare publică cât mai largă. Nu mă aştept anul acesta să se întâmple prea multe lucruri şi având în vedere alegerile din mai multe state membre - Franţa, Germania, cele din luna aceasta din Olanda -, dar în 2018 este posibil să se avanseze mai rapid în direcţia luării unor decizii cu privire la viitorul proiectului european", a spus consilierul prezidenţial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.