Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierii lui Donald Trump sunt divizați:Nu știu dacă SUA trebuie să rămână în Acordul de la Paris

Trump & US flag

Anturajul preşedintelui american, Donald Trump, este foarte divizat în ce priveşte oportunitatea pentru Statele Unite de a se retrage din Acordul de la Paris referitor la schimbările climatice, a scris vineri cotidianul New York Times (NYT), adăugând că o decizie ar putea fi anunţată foarte curând, relatează AFP.

Strategul şef al preşedintelui SUA, Steve Bannon, fost patron al site-ului de informaţii de extremă dreaptă Breitbart, exercită presiuni asupra liderului de la Casa Albă să se retragă din acordul istoric încheiat în decembrie 2015 de 195 de ţări, a precizat NYT, citând responsabili guvernamentali şi din sectorul energetic neidentificaţi, scrie agerpres.ro.

Potrivit surselor respective, această poziţie este respinsă însă cu fermitate de secretarul de stat Rex Tillerson - fost patron al gigantului petrolier ExxonMobil -, precum şi de fiica mai mare a preşedintelui, Ivanka, ale cărei sfaturi sunt ascultate de Donald Trump şi care s-a întâlnit, printre alţii, cu Al Gore la scurt timp după alegeri. În Statele Unite, fostul vicepreşedinte democrat simbolizează lupta împotriva schimbărilor climatice.

Ei se tem că retragerea Statelor Unite va avea consecinţe diplomatice nefaste, subminând credibilitatea Washingtonului şi afectând legăturile cu aliaţii tradiţionali.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump - un sceptic în privinţa schimbărilor climatice - a afirmat că dacă va fi ales va anula participarea americană la acest acord, una dintre marile realizări ale lui Barack Obama. După alegerile de la 8 noiembrie, el a spus că îşi păstrează "mintea deschisă" în legătură cu acest subiect.

Donald Trump a promis, de asemenea, să anuleze măsurile adoptate de predecesorul său menite să reducă emisiile americane de gaze cu efect de seră, tăind din bugetul Agenţiei pentru protecţia mediului (EPA).

Noul preşedinte l-a numit la conducerea acestui organism pe Scott Pruitt care a angajat în calitate de procuror general al statului Oklahoma 14 acţiuni în justiţie împotriva reglementărilor EPA.

După cum arată un document obţinut de presă, tăierile bugetare avute în vedere vor determina reducerea personalului cu 20% şi eliminarea a zeci de programe.

Săptămâna viitoare, Donald Trump intenţionează să semneze un decret pentru a deschide lungul drum de suprimare a reglementărilor introduse de Barack Obama pentru a constrânge termocentralele pe cărbune să îşi reducă emisiile de dioxid de carbon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.