Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul economic al premierului Orban explică ACHIZIȚIILE masive de materiale medicale din ultimele zile. Ce le răspunde contestatarilor

Consilierul economic al premierului Ludovic Orban, Tănase Stamule, explică faptul că, înaintea acestei crize, România nu producea materialele sanitare necesare pentru lupta împotriva coronavirus. El arată faptul că oamenii trebuie să stea în case pentru a stăvili împrăștierea virusului, dar și pentru a oferi timp spitalelor și autorităților să se pregătească.

Citește și: ULTIMA ORĂ Toate parcurile din București se vor ÎNCHIDE de sâmbătă

”În aceasta perioadă apar tot felul de acuze legate de procedurile statului legate de achizițiile pentru materiale de protecție. Este foarte important însă să știm că în România nu se producea absolut nimic înainte de această criză, din ceea ce este astăzi necesar sistemului medical. O să descriu acum situația principalelor produse și ce s-a întâmplat în ultima perioada pentru a face rost de acestea :

1. Biocide – aproape toate biocidele erau aduse din import, mai ales din Italia și Polonia. Multe țări au interzis exportul de biocide. Norocul nostru este că au fost stocuri destul de mari în România iar producători precum Farmec și Oltchim dar și alte companii mai mici au început producția locală. La acest produs situația este aproape rezolvată.

2. Combinezoane – acestea au fost importate din Coreea și din alte țări asiatice, a început de câteva zile și producția în România și se pare că în maxim o săptămână producția interna va acoperi necesarul din piață.

3. Ochelari și măști – aici au apărut din ce în ce mai multe inițiative de a le printa 3D și estimarea este că în maxim zece zile se va acoperi necesarul pentru România.

4. Măști cu trei pliuri (nechirurgicale) – și aici a început producția în Romania și estimăm că în maxim o săptămână va fi un flux suficient de mare pentru a acoperi o mare parte din piața internă. Producătorii spun că au materie primă și că vor crește exponențial numărul de măști produse.

5. Măști chirurgicale FPP2 și FPP3 – acestea sunt marea urgență astăzi și în aceasta direcție se canalizează cele mai mari eforturi ale statului. Aceste măști au o complexitate în producție iar materialul special se produce doar în câteva țări. Exista producători români care spun că vor începe în 2 săptămâni producția lor, cu condiția să găsească materia prima. Pentru aceste măști se dă azi o luptă globală pentru achiziție, iar de la 2-3 Euro/bucata prețurile au crescut și la 5-6 Euro. Din informațiile mele mai multe milioane de astfel de măști sunt pe drum spre România.

Vezi și: A BUBUIT numărul celor care nu respectă IZOLAREA: amenzi de peste 7 milioane de euro

6. RT-PCR – aparatele de testare. La începutul crizei Romania avea doar 19 aparate funcționale și putea face 6-700 de teste pe zi. Astăzi avem peste 40 și putem face în jur de 2000 de teste pe zi. Estimarea specialiștilor este că prin creșterea numărului de aparate achiziționate, minim unul pentru fiecare județ ne vom duce în câteva săptămâni la o capacitate de 10000 de teste pe zi, ceea ce ne va ajuta să gestionăm mai bine situația. Creșterea numărului de infectați de vineri este de fapt o reflecție a creșterii capacității de testare a României. Și la acest capitol situația se îmbunătățește.

7. Ventilatoarele – aceste aparate sunt cele mai complexe din lista. Un aparat performant costă intre 15 000 și 40 000 de Euro și sunt produse de câțiva producători la nivel mondial. Pentru acestea se dă astăzi cea mai mare luptă la nivel global, țările mari contractând în avans toată producția de la fabricile lor locale. Exista producători auto care încearcă azi să producă genul ăsta de ventilatoare și este foarte probabil să reușească, însă primele aparate vor ieși doar peste o lună. Vestea bună este legată de demararea unei proceduri de achiziție la nivelul Comisiei Europene de astfel de aparate și România va avea o cotă parte. Noi astăzi avem în România aproximativ 1500 de ventilatoare funcționale în secțiile de ATI și pentru moment sunt suficiente. O creștere exponențială a cazurilor critice va pune însă presiune pe acestea și e nevoie să cumpăram urgent și altele.Exista deja contracte insa durează livrarea.

Nevoia de a sta în casă în aceste vremuri este generată tocmai pentru a da statului mai mult timp pentru a face achizițiile și pentru a oferi timp spitalelor ca să se pregătească. Ăsta este motivul extrem de important pentru care trebuie să stăm în casă !”, scrie Tănase Stamule.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.