Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Florin Cîțu acuză Academia Română în cazul evenimentului dedicat lui Paulescu: 'Asimilează cu cele din perioada comunistă'

24-ore.ro
Alexandru Muraru PNL

Deputatul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, dar și consilier onorific al premierului României, condamnă evenimentul organizat de Academia Română dedicat celui care a descoperit insulina, pe numele său Nicolae Paulescu.

„Apologia unui antisemit radical, precum Nicolae Paulescu, adept al pseudo-științei inferiorității biologice a evreilor ca argument pentru discriminarea și persecutarea acestora reprezintă o abdicare de la principiile de adevăr și toleranță pe care trebuie să se așeze societatea românească.

Este nevoie de o reacție de delimitare fermă și rapidă a conducerii Academiei Române față de această abordare necritică asupra operei și vieții omului de știință Nicolae Paulescu.

Evenimentul de miercuri, 21 iulie, organizat de Academia Română și Fundația Culturală ”Bartoc” prin care a fost elogiată personalitatea lui Nicolae Paulescu, fără a se menționa activitatea sa politică și publică virulent antisemită, reprezintă o abdicare de la principiile de adevăr și toleranță pe care trebuie să se așeze societatea românească.

O instituție de talia Academiei Române nu poate să ignore activitatea politică antisemită a lui NC Paulescu, care a pus, printre altele, bazele ideologice ale exterminării unei categorii etnice și religioase din societatea românească. Lipsa unei abordări oneste a unui înalt for științific asupra activității politice a lui NC Paulescu asimilează acest tip de manifestare cu cele din perioada comunistă.

Este nevoie de o delimitare fermă și rapidă a conducerii Academiei Române față de această abordare necritică asupra operei și vieții lui Paulescu, un notoriu ideolog și activist antisemit.

Meritele științifice ale fiziologului Nicolae Paulescu trebuie prezentate împreună cu acțiunile sale politice și utilizarea legitimității conferită de statutul de profesor pentru a însăila teorii anti-semite bazate pe pseudo-știința inferiorității biologice a evreilor ca argument pentru discriminarea, persecutarea și exterminarea acestora.

Nicolae Paulescu reprezintă unul dintre cei mai înverșunați ideologi antisemiți, care au pregătit terenul pentru declanșarea exterminării în masă a evreilor. Paulescu a apelat la teorii, mesaje și acțiuni care au produs un prejudiciu ireparabil pentru o democrație, pentru principiile fundamentale ale societăților contemporane. Punerea meritelor sale științifice în afara activității sale politice presupune o exonerare a sa de o imensă responsabilitate.

Antisemitismul politicianului a devenit astfel parte din opera sa științifică. Mai mult, pozițiile sale publice, funcțiile pe care le a avut Exemplul cel mai clar al pseudoștiinței antisemite practicate de Paulescu este lucrarea Degenerarea Rasei Jidăneşti, care a fost publicată în 1928. Antisemitismul „științific“ al lui Paulescu îl singularizează printre personalitățile lumii academice care au adoptat ideologii xenofobe în perioada interbelică. El şi-a bazat teoriile sale pe elemente de rasism biologic şi nu a ezitat să folosească medicina în scopuri ideologice.

Deși a murit în 1931, înaintea Holocaustului, Paulescu s-a pronunțat în favoarea exterminării evreilor în lucrarea Tălmăcirea Apocalipsului. Soarta viitoare a jidanimii. În epilogul acestei broșuri Paulescu se pronunța pentru "exterminarea jidanilor."

Mai mult, Nicolae Paulescu nu doar că a publicat cărți, broșuri, articole împotriva evreilor și a utilizat prestigiul medicului pentru a oferi armătura academică a pseudo-științei inferiorității biologice a nației evreiești, dar a și acționat politic prin înființarea, în 1922, împreună cu A.C. Cuza, a Uniunii Naţional Creştine, al doilea partid din Europa care a adoptat zvastica drept simbolul său oficial. Un an mai târziu, cei doi au pus bazele Ligii Apărării Naționale Creștine şi au păstrat zvastica neagră în mijlocul tricolorului românesc ca însemn al noului partid. La constituirea formațiunii, Paulescu declara: „România Mare e ca un fruct splendid de o frumusețe uimitoare. Dar ea poartă în sânul ei un parazit de curând pripăşit care-i suge toată vlaga. Acest vierme neadormit e Jidanul, care îi otrăvește fiii în cârciumi nenumărate, care îi răpeşte fecioarele şi le face să devină sterpe, care prin tot felul de speculații fură pâinea de la gura bieţilor Români“ (Apărarea Naţională, 22 noiembrie 1925).

Fascizarea României în anii 30 și ororile Holocaustului sunt indelebil legate de influența politică, științifică și gazetărească a lui Nicolae Paulescu prin care a incitat la ură și eliminarea fizică a evreilor. Însuși Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaș.

Schimbarea României în bine se poate face doar pe adevăr. Prezentarea meritelor științifice ale diferitelor personalități din patrimoniul României, fără a menționa și eventuala activitate politică sau ideologică pusă, în anumite cazuri, în slujba unor idealuri sau regimuri care au condus la persecutarea sau exterminarea unor oameni nevinovați, înseamnă a perpetua un neadevăr istoric și o implicită ultragiere a memoriei victimelor directe sau indirecte ale acestora", a spus Alexandru Muraru,  reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, dar și consilier onorific al Primului-Ministru.

Ce spune Academia Română

Conducerea Academiei Române a transmis marţi că este recunoscătoare subsecretarului de stat Irina Cajal şi preşedintelui onorific al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, pentru că au participat şi au luat cuvântul la manifestarea de săptămâna trecută la care a fost omagiat Nicolae Paulescu, caracterizat de mai mulţi intelectuali drept „unul dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”, arată News.ro.

În comunicatul transmis de Biroul Prezidiului Academiei Române a fost punctat faptul că Irina Cajal a vorbit despre legăturile tatălui ei, academicianul Nicolae Cajal, cu profesorul Nicolae Paulescu.

Evenimentul

Academia Română a organizat pe 21 iulie 2021 o manifestare legată de centenarul descoperirii insulinei, „eveniment crucial al ştiinţei mondiale de care şi-a legat numele profesorul Nicolae Paulescu, membru de onoare post-mortem al Academiei Române”.

„Printre vorbitorii care au adus un binemeritat omagiu ştiinţific savantului român s-au aflat doamna subsecretar de stat Irina Cajal, care a vorbit despre legăturile tatălui său, academicianul Nicolae Cajal, cu Nicolae Paulescu, şi domnul dr. Aurel Vainer, preşedinte de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Conducerea Academiei Române este recunoscătoare celor doi vorbitori care s-au adăugat membrilor Academiei Române participanţi la manifestare”.

Scrisoare deschisă semnată de mai multe persoane

Scriitorul Norman Manea şi Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, figurează între semnatarii unei scrisori deschise adresate luni prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în care este contestată prezenţa Irinei Sanda Marin Cajal la evenimentul organizat de Academia Română.

Cei 29 de semnatari ai scrisorii, cărora li s-au adăugat online mai multe nume, susţin că, prin prezenţa la eveniment, Cajal şi Vainer au legitimat „un eveniment de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”.

Ei cer demiterea Irinei Cajal, care a fost numită în funcţie în 2010.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.