Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Zelenski: 'Federaţia Rusă a lovit pentru prima dată teritoriul Ucrainei cu rachete primite din Coreea de Nord'

Kim Jong Un serghei șoigu

Rusia a lovit Ucraina cu rachete care nu au fost produse pe teritoriul rus, au afirmat vineri responsabili ucraineni, confirmând astfel acuzaţii formulate anterior de Washington, conform cărora Moscova ar fi folosit rachete nord-coreene, informează Reuters şi AFP, conform Agerpres.

"Facem toate examinările necesare. Vă voi spune deocamdată că marcajele au fost şterse de pe aceste rachete, însă ceea ce putem vedea este că ţara care le-a produs nu este Federaţia Rusă", a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, la postul de radio public Suspilne.

La rândul său, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a precizat pe o reţea socială că Rusia a lovit Ucraina cu rachete livrate de Coreea de Nord.

"Nu mai există nicio disimulare... ca parte a războiului lor care este un adevărat genocid, Federaţia Rusă a lovit pentru prima dată teritoriul Ucrainei cu rachete primite din... Coreea de Nord", a scris Podoliak pe platforma X, fosta Twitter. "(Rusia) atacă Ucraina cu rachete primite dintr-un stat în care cetăţenii sunt torturaţi în lagăre de concentrare pentru că au un radio care nu este declarat, pentru că vorbesc cu un turist sau se uită la programe de televiziune", a insistat Podoliak, care - potrivit Reuters - nu a furnizat dovezi care să ateste că rachetele folosite de Rusia în Ucraina sunt de fabricaţie nord-coreeană.

Avertismentul Washingtonului

Iniţial, forţele aeriene ale Ucrainei au afirmat vineri că nu pot confirma la acest stadiu utilizarea de către Rusia a unor rachete nord-coreene, la o zi după acuzaţii în acest sens formulate de SUA, a transmis AFP.

"În acest stadiu, nu avem informaţii despre utilizarea unor astfel de rachete", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene Iuri Ignat, la televiziunea ucraineană.

"SUA au făcut o declaraţie în acest sens, prin urmare experţi vor studia epava (rachetei) şi noi vom putea spune apoi dacă lucrurile stau aşa sau nu. Eu nu pot confirma deocamdată", a spus Iuri Ignat.

SUA, principalul susţinător militar şi financiar al Kievului de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape doi ani, au afirmat joi că rachete furnizate Moscovei de Phenian au fost utilizate în timpul recentelor atacuri masive ruse împotriva Ucrainei.

"Informaţiile noastră arată că recent Coreea de Nord a furnizat Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice şi mai multe rachete balistice", a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Responsabilul american a afirmat că forţele ruse au lansat cel puţin una dintre aceste rachete pe 30 decembrie, rachetă ce a căzut pe un câmp în regiunea Zaporojie, sudul Ucrainei, şi alte câteva pe 2 ianuarie, în timpul unui nou atac masiv care a făcut şase morţi la Kiev, în împrejurimile capitalei şi la Harkov (est).

Relații calde

Rusia s-a apropiat rapid de Coreea de Nord de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei.

În septembrie 2023, Kim Jong Un s-a deplasat în Extremul Orient rus unde a fost primit de omologul său rus Vladimir Putin, o apropiere care nu este văzută cu ochi buni de Washington şi ţările europene.

Coreea de Nord a fost deja acuzată că a furnizat Rusiei peste un milion de obuze de artilerie destinate operaţiunilor militare în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.