Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Zelenski, nemulțumit că Israelul nu furnizează arme Ucrainei: 'A ales să fie de partea greșită a istoriei'

Consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, a criticat joi decizia Israelului de a nu furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, potrivit presei israeliene.

Podoliak a remarcat dezamăgirea sa, și odată cu ea a Ucrainei, față de decizia israeliană, declarând reporterilor că „Israelul a ales să fie de partea greșită a istoriei”, adăugând că aceasta „provoacă o mare dezamăgire în societatea ucraineană”.

Mai mult, el a insistat asupra faptului că „Israelul pare să fi abandonat dorința de a fi de partea bună a istoriei” și chiar a avertizat că „acest comportament va complica semnificativ relațiile dintre țările noastre în deceniile următoare”.

Plângându-se în continuare de refuzul israelian de a furniza arme Ucrainei într-un moment de mare cooperare ruso-iraniană, consilierul prezidențial ucrainean a desemnat atât Ucraina, cât și Israelul ca fiind entități amenințate existențial.

Podoliak a declarat: „Nu știm la ce va duce în viitor parteneriatul militar dintre Rusia și Iran și ce tehnologii, inclusiv nucleare, poate împărtăși Moscova cu Teheranul, dar putem spune cu încredere că rezultatele cooperării lor vor fi resimțite nu doar de Kiev, ci și de Ierusalim”.

El a mai descris Israelul și Ucraina ca fiind amândouă într-o amenințare existențială, afirmând: „Faptul că autocrații precum Rusia și Iranul dau dovadă de o cooperare militară mult mai eficientă decât două democrații [Israel și Ucraina] care se află într-o stare de amenințare existențială ar trebui să ne provoace tuturor o mare tristețe.”

Establishmentul militar și de securitate se teme, potrivit Haaretz, că furnizarea de sisteme de apărare aeriană Ucrainei va duce la doborârea unor avioane rusești și la uciderea piloților, ceea ce îl va determina pe președintele rus Vladimir Putin să arate cu degetul spre Israel.

Potrivit Haaretz, oficialii din domeniul securității și armatei au afirmat că „nu există niciun scenariu” care să determine Israelul să furnizeze Kievului sistemul antirachetă Iron Dome, considerat o armă „de importanță strategică” pentru securitatea sa. Asta pentru că o astfel de acțiune ar avea loc „în detrimentul propriei sale apărări aeriene”, potrivit oficialilor.

În plus, surse de securitate israeliene au declarat că Iron Dome nu este potrivit pentru nevoile Ucrainei, spun oficialii din domeniul securității. Acest lucru se datorează atât teritoriului vast al țării - Iron Dome este proiectat pentru interceptarea pe distanțe relativ scurte - cât și faptului că spațiul aerian ucrainean, spre deosebire de cel israelian, este controlat de inamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.