Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Zelenski spulberă mitul despre rolul lui Putin în creșterea prețurilor la energie: 'Sancțiunile energetice nu există!'

zelenski front

Cotidianul britanic The Financial Times publică un articol semnat de consilierul economic al lui Zelenski, care acuză că „sancțiunile-fantomă energetice ale Vestului alimentează mașinăria de război a lui Putin”. SUA, UE și Regatul Unit nu au impus un „embargou autentic” asupra exporturilor de gaz, petrol și cărbune ale Rusiei, spune Oleg Ustenko. Țițeiul rusesc, de exemplu, e rafinat de terți și important apoi legal în SUA. Totodată, prețurile mari la energie nu se datorează în principal acestor sancțiuni superficiale, ci „marilor companii energetice, care au realizat profituri enorme în ultimele șase luni”. Consilierul lui Zelenski mai spune ceva interesant, un aspect vehiculat în spațiul public, anume că doar Putin e de vină pentru prețurile mari. Ustenko critică în sensul acesta giganții energetici: „Marile companii energetice, care au înregistrat profituri enorme în ultimele șase luni, poartă o responsabilitate mult mai mare pentru durerea pe care o resimt consumatorii de energie.

Redăm mai jos principalele idei ale consilierului.

„America, UE și Marea Britanie sunt vinovate pentru că nu au impus un adevărat embargo asupra exporturilor de gaz, petrol și cărbune ale Moscovei.

Sancțiunile occidentale asupra combustibililor fosili ruși sunt o fantomă. Veniturile care intră în visteria Kremlinului din vânzările externe de petrol, gaze și cărbune sunt foarte mari, dublându-se în primele 100 de zile de război. Regimul de sancțiuni energetice al Occidentului nu funcționează. Și asta dintr-un motiv foarte simplu - nu există.

Înainte de invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina, în februarie, Rusia era confortabil cel mai mare exportator de combustibili fosili din lume. În prezent, poate vinde petrol, gaze și cărbune direct tuturor țărilor, cu excepția SUA, care, la început, era un client neglijabil.

Unii comentatori influenți din SUA și Europa afirmă că restricțiile impuse exporturilor de petrol rusesc provoacă suferință cetățenilor obișnuiți din țările occidentale fără a reduce veniturile Kremlinului. Aceștia susțin că sancțiunile occidentale s-au întors împotriva lor.

Cu toate acestea, măsurile pe care Occidentul le-a luat până acum acoperă mai puțin de 5% din exporturile de țiței ale Rusiei de dinainte de război. Exporturile de țiței pe mare, deși au scăzut de la jumătatea lunii iunie, rămân mai mari decât la începutul invaziei. În mare parte, acest lucru se datorează faptului că importul de petrol rusesc în UE și în Regatul Unit a fost legal și va rămâne legal cel puțin până în decembrie. În fiecare săptămână, între 10 și 20 de milioane de barili de țiței sosesc în Europa din porturile rusești, în timp ce comercianții transformă așa-numitele ''retrageri'' în frenezie alimentară.

Chiar și în Statele Unite, singura țară care aplică sancțiuni privind importul direct de petrol rusesc, automobiliștii continuă - poate fără să știe - să își umple rezervoarele vehiculelor cu benzină de origine rusă. În ceea ce nu poate fi descris decât ca o operațiune de spălare globală, țițeiul rusesc este dus la rafinării străine și apoi importat în SUA sub formă de benzină. După ce petrolul a fost rafinat în alte produse, poate intra legal în SUA fără a încălca sancțiunile.

De asemenea, Marea Britanie va continua să importe milioane de barili de petrol rusesc amestecat în următoarele luni. Este probabil ca acest comerț să continue chiar și după ce interdicția britanică va intra în vigoare la sfârșitul acestui an. Acest lucru va fi posibil datorită unor derogări din normele care vor permite companiilor să importe CPC Blend, un amestec de țiței care este un amestec de produse kazahe și rusești, transportat prin intermediul unei conducte din Marea Caspică.

Acestea nu sunt deloc embargourile la care americanii și britanicii erau îndreptățiți să se aștepte atunci când președintele Joe Biden și Boris Johnson, premierul demisionar al Regatului Unit, au anunțat măsuri punitive în martie. Eșecul de a impune un adevărat embargou asupra petrolului și gazelor rusești alimentează turbo veniturile lui Putin și finanțează crimele de război din Ucraina.

Într-o oarecare măsură, prețurile ridicate de astăzi la energie reflectă anticiparea comercianților că urmează restricții asupra petrolului rusesc. Dar prețurile la țiței au crescut cu luni de zile înainte de invazie și înainte ca Occidentul să anunțe vreo sancțiune.

Mai mult, prețurile la țițeiul West Texas Intermediate și Brent au scăzut constant de la începutul lunii iunie, exact în momentul în care exporturile de țiței ale Rusiei au început să scadă. Afirmația conform căreia prețurile actuale ale petrolului sunt rezultatul restricțiilor minime impuse de guvernele occidentale asupra exporturilor de combustibili fosili ale Rusiei nu rezistă la o analiză atentă.

Marile companii energetice, care au înregistrat profituri enorme în ultimele șase luni, poartă o responsabilitate mult mai mare pentru durerea pe care o resimt consumatorii de energie. Companii precum BP & Shell din Marea Britanie, care au obținut 8,5 miliarde de dolari și, respectiv, 11,5 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie, și Wintershall din Germania, care a obținut 1,9 miliarde de dolari, se descurcă foarte bine, dar aceste profituri nu reprezintă o noutate pentru această industrie. Acesta este un sector care a obținut profituri uluitoare în fiecare zi din ultimii 50 de ani.

În ultimele zile, factorii de decizie politică din UE și Regatul Unit au atenuat restricțiile existente. Ei au creat un om de paie în regimurile lor de sancțiuni. Fără să fi dat sancțiunilor o șansă de a funcționa în mod corespunzător, acum le demontează. Această retrogradare îl răsplătește pe Putin chiar și atunci când forțele sale comit atrocități în Ucraina și când Rusia își extinde obiectivele teritoriale ale războiului său ilegal.”

Vezi și: Edilii ucraineni îl acuză pe Zelenski că se transformă într-un dictator: revolta primarilor împotriva președintelui .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.