Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliile județene insistă să își facă propria linie aeriană. Cum ar însemna Liniile Aeriene Române

Omnipol
avion mic Omnipol

Reprezentanţii mai multor consilii judeţene şi a câtorva primării au participat, pe 13 decembrie, la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, la prezentarea unei aeronave mici, care ar putea intra, pe viitor, în dotarea viitoarei companii aeriene a consiliilor judeţene din România, ale cărui costuri pornesc de la 7,5 milioane de euro.

Întâlnirea a fost iniţiată de Camera de Comerţ şi Industrii a României (CCIR), care a lansat, în urmă cu jumătate de an, ideea creării unei structuri asociative a consiliilor judeţene care, la rândul său, să înfiinţeze Liniile Aeriene Române, o companie aeriană care să opereze în exclusivitate destinaţii interne.

Conform preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, există interes pentru această idee nu doar din partea consiliilor judeţene care au aeroporturi, un exemplu fiind Bistriţa, care anu are o instituţie aeroportuară, dar şi din partea unor oraşe – precum Mangalia.

Mihai Daraban nu a exclus posibilitatea ca şi firme private să adere la această asociere şi chiar o listare viitoare pe bursă viitoarei companii, cu toate că „dacă ar fi existat interes din partea mediului de afaceri, ar fi făcut-o în ultimele trei decenii”.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban – care a mărturisit că şi-ar dori ca această companie să aibă baza la pe nou înfiinţatul aeroport – a explicat că, deocamdată, este vorba despre „o idee”, un proiect care mai are multe etape de parcurs.

Conform lui Todorică Şerban, asocierea care va deţine LAR ar urma să fie „un fel de ADI” – adică pe modelul Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară. „Va fi o companie care va aparţine consiliilor judeţene care vor aquiesa la această asociere, care va fi un fel de ADI. Acest organism ce ar urma să se înfiinţeze va avea drept scop crearea unei companii de linie care să opereze pe destinaţii interne. Astăzi, am venit aici să vedem o aeronavă care s-ar preta în acest scop, dar asta nu înseamnă că ne vom adresa acestei companii. Mai întâi trebuie să vedem caracteristicile unei astfel de aeronave, dar, după aceea va avea loc o licitaţie. Legislaţia ne permite (să creăm o astfel de companie – n.r.) numai că trebuie să vedem oportunitatea. Şi atunci, în prezent, se lucrează la un studiu, la o documentaţie, pentru a constata dacă este oportună o astfel de asociere, investiţia, să vedem costurile. Se lucrează deja la acest studiu de către CCIR, care sunt liantul între consiliile judeţene”, a precizat preşedintele CJ Braşov.

Conform acestuia, în urma discuţiilor care au avut loc până în prezent, s-a conturat ideea ca aportul de capital al fiecărui consiliu judeţean care va adera la asociere să fie costul unui astfel de avion.

Avionul prezentat miercuri poate zbura până la 2500 de kilometri şi o viteză de peste 400 km/h. Are o capacitate de 19 persoane, fiecare cu câte un bagaj de maxim 20 kilograme. Costul unui astfel de avion porneşte de 7,5 milioane de euro.

„Am auzit de acest proiect extraordinar al CCIR şi al autorităţilor regionale, care doresc să dezvolte infrastructura de zbor în România şi de aceea am intrat în legătură. Avioanele noastre zboară în jurul lumii şi tocmai asta este ideea, de a participa la dezvoltarea infrastructurii, de aceea este o oportunitate excelentă pentru noi”, a declarat Michal Jagrik, director regional al companiei ceheşti Omnipol.

Conform lui Jagrik, printre clienţii diviziei de avioane civile se numără statul uzbek, însă compania produce şi tehnică militară, recent încheind un contract cu ministerul Apărării din Vietnam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.