DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Consiliul Concurenţei acuză companiile Holcim, CRH şi HeidelbergCement de posibile practici anticoncurențiale pe piața cimentului

consiliul concurentei

Principalii producători din sectorul producerii şi comercializării cimentului din România, Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România, au capacităţi de producţie diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel încât compania care are cea mai mare capacitate de producţie, o utilizează cel mai puţin, a anunţat, luni, Consiliului Concurenţei, care acuză posibile practici anticoncurenţiale pe această piaţă, informează News.ro.

Citește și: Volkswagen se unește cu compania chineză NIU pentru a produce scutere electrice (presă)

"Acest aspect a condus la o situaţie neobişnuită, în care cele trei companii deţin cote de piaţă aproximativ egale, fluctuaţiile în timp fiind nesemnificative", afirmă reprezentanţii autorităţii de concurenţă.

Această concluzie se menţine şi în urma observaţiilor primite în cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piaţa producerii şi comercializării cimentului.

Analiza a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcţionare, de a identifica eventualele disfuncţionalităţi la nivelul sectorului şi de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenţei.

"Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de producţie, a reduce costurile şi a facilita accesul la resurse. În acelaşi timp, companiile deţin capacităţi de producţie atât pe pieţele de extracţie/prelucrare şi comercializarea agregatelor minerale, cât şi pe pieţele producerii şi comercializării betoanelor, mortarelor şi şapelor, prefabricatelor din beton. Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România sunt prezente şi pe pieţele producerii şi comercializării filerului de calcar, respectiv a lianţilor hidraulici speciali/rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianţi)", mai arată autoritatea de concurenţă.

În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a observat că preţurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeaşi evoluţie în timp. De asemenea, principalii clienţi pentru fiecare dintre cei trei producători se află o distanţă de aproximativ de 350 de km în jurul punctului de desfacere, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă împărţire a pieţei geografice.

"Aceste aspecte indică faptul că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse şi livrate în scopul împărţirii pieţei, aceşti producători de ciment având posibilitatea de a ţine captivi anumiţi clienţi astfel încât să menţină cote de piaţă simetrice", punctează Consiliul Concurenţei.

În urma acestor constatări, Consiliul Concurenţei a declanşat, în luna octombrie a anului trecut, o investigaţie privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România, realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de companiile implicate.

În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei a recomandat ca în proiectul de modificare a Legii minelor să fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licenţei de exploatare a agregatelor de carieră şi prelungirea acesteia, având în vedere că perioada îndelungată (maximum 20 de ani), pentru care se acordă licenţa de exploatare, precum şi dreptul de prelungire, nelimitat, reprezintă elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piaţă şi, implicit, la îngrădirea concurenţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.