DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Consiliul Concurenței, investigație pe piața serviciilor de evaluare a laboratoaelor medicale

consiliul concurentei

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă încălcare a normelor de concurență de către Asociația de Acreditare din România – RENAR pe piața serviciilor de evaluare externă a calității/furnizării de scheme de încercări de competență pentru laboratoarele de analize medicale.

Consiliul Director al RENAR a adoptat, în mai 2021, o procedură privind utilizarea în acreditare a încercărilor de competenţă şi a comparărilor interlaboratoare, prin care transpune politicile internaționale în domeniu (International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC/EA), armonizând procesul de acreditare cu legislația națională și practica internațională, potrivit Mediafax.

Documentul prevede, însă, că, în cadrul procedurii de acreditare a laboratoarelor de analize medicale, sunt recunoscute doar schemele de încercări de competență realizate de furnizori acreditați de către RENAR sau de organisme de acreditare semnatare ale acordurilor internaționale atât a EA[1]-MLA[2] , cât și a ILAC[3] MRA[4].

Potrivit rezoluțiilor ILAC MRA, fiecare semnatar recunoaște acreditarea unui alt organism de evaluare a conformității, semnatar al unuia dintre acorduri.

Ca urmare, impunerea obținerii, de către entitățile care nu sunt acreditate RENAR, a unei acreditării din partea altor organisme semnatare cumulativ a celor două acorduri internaționale (EA-MLA și ILAC MRA), echivalează cu instituirea unei bariere posibil excesive la intrarea pe piața serviciilor de evaluare externă a calității/furnizarea de scheme de încercări de competență pentru laboratoarele de analize medicale care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate.

RENAR este semnatar al celor două acorduri internaționale ILAC MRA și nu numai al EA MLA.

Comportamentul RENAR poate conduce la reducerea semnificativă a ofertei de servicii de control extern de calitate/scheme de încercări de competență pentru laboratoarele medicale și, astfel, la restricționarea concurenței pe o piață cu foarte puțini competitori, o piață de oligopol, crescând astfel riscul de posibile coluziuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.