Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Constituţional francez a respins o lege care permite controlul teroriştilor după ispăşirea pedepselor

The economic times
Macron

Consiliul Constituţional francez a invalidat vineri o dispoziţie legislativă aprobată în iulie la iniţiativa preşedintelui Emmanuel Macron, care permite impunerea de măsuri de control teroriştilor odată ce aceştia şi-au ispăşit pedepsele, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Judecătorii constituţionali francezi consideră că aplicarea unor asemenea controale este legitimă pentru a împiedica recidiva numai dacă organele judiciare estimează că există ''elemente obiective'' care să ateste că respectivele persoane reprezintă un pericol particular.

De asemenea, adăugă Consiliul Constituţional, aceste măsuri trebuie să fie ''adaptate şi proporţionale obiectivului'' urmărit şi să fie decise numai când nu există alternative capabile să prevină comiterea de delicte fără restrângerea drepturilor şi libertăţilor.

Citește și: Decizie radicală luată de luptătorul K1 Cătălin Moroşanu! Pentru ce funcție candidează

Aceeaşi instanţă a mai criticat, printre altele, şi durata măsurii de control, care conform actului normativ poate fi impusă iniţial pentru un an şi prelungită apoi pentru cinci ani sau chiar zece ani în unele cazuri.

Proiectul de lege adoptat de legislativul francez a avut în vedere ieşirea din închisoare în următorii trei ani a circa 150 de persoane condamnate pentru terorism, majoritatea jihadişti.

Dar acum, conform concluziei deciziei Consiliului Constituţional, legiuitorului îi revine sarcina, dacă doreşte o astfel de lege, ''să adopte un nou dispozitiv care să răspundă acestor exigenţe constituţionale''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.