Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat prelungirea mecanismului de ajutor transfrontalier pentru Siria

Agerpres - Reuters
ONU

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat vineri în unanimitate o rezoluţie care prelungeşte cu şase luni, ce pot fi reînnoite în anumite condiţii, mecanismul de ajutor umanitar transfrontalier pentru Siria fără acordul Damascului, care expira sâmbătă, relatează AFP.

Textul este o sinteză a două proiecte concurente înaintate în această săptămâna de Irlanda şi Norvegia, respectiv de Rusia, potrivit agerpres.ro.

Durata prelungirii este interpretată diferit de SUA, pentru care ea este de un an, şi de Rusia, care consideră că este vorba de şase luni ce pot fi reînnoite în funcţie de un raport aşteptat la finalul anului de la secretarul general al ONU.

Potrivit unor diplomaţi, nu este obligatoriu un nou vot în şase luni.

Rezoluţia decide o prelungire a mecanismului doar pentru punctul de acces Bab al-Hawa, la frontiera de nord-vest a Siriei cu Turcia, "cu o extindere suplimentară de şase luni, adică până la 10 iulie 2022, sub rezerva publicării unui raport substanţial al secretarului general".

Acest raport ar urma să pună "un accent special pe transparenţa operaţiunilor şi pe progresele privind accesul prin liniile de front pentru a răspunde nevoilor umanitare", precizează rezoluţia.

Ea este rezultatul unui compromis obţinut între SUA şi Rusia, în cadrul unor negocieri de ultim moment, extinse la alţi trei membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (China, Marea Britanie şi Franţa).

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a subliniat că, după summitul recent de la Geneva al preşedinţilor Vladimir Putin şi Joe Biden, acordul privind acest mecanism este unul "istoric".

"Pentru prima dată, Rusia şi SUA nu doar au reuşit să ajungă la un acord, dar au prezentat de asemenea un text comun susţinut de toţii colegii din Consiliu", a declarat el.

"Sperăm că acest scenariu va reprezenta un punct de cotitură care va fi nu doar în beneficiul Siriei, dar şi al întregii regiuni a Orientului Mijlociu şi al întregii lumi", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.