DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Consiliul de Securitate al ONU a ţinut a patra reuniune de urgenţă cu privire la conflictul israeliano-palestinian, fără o declaraţie comună

Agerpres - Reuters
ONU

Consiliul de Securitate al ONU a ţinut marţi a patra reuniune de urgenţă cu privire la conflictul israeliano-palestinian în opt zile, fără o declaraţie comună, Statele Unite continuând să aprecieze că aceasta nu va ajuta la dezescaladare, potrivit diplomaţilor, notează AFP.

"Nu credem că o declaraţie publică în acest moment va contribui la dezescaladare", a declarat în cursul acestei sesiuni cu uşile închise ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, potrivit comentariilor sale raportate AFP de către un diplomat, scrie Agerpres.ro.

Potrivit altor surse diplomatice, cele trei ţări la originea reuniunii şi mobilizării ONU de peste o săptămână, China, Tunisia şi Norvegia, nu au împărtăşit în prealabil cu partenerii lor din Consiliu un proiect de nouă declaraţie care să fie adoptat pentru această nouă reuniune.

De la 10 mai, Statele Unite au refuzat deja trei proiecte de texte redactate de aceste trei ţări îndemnând la încetarea violenţelor.

Noua sesiune a durat mai puţin de o oră şi nu a beneficiat ca precedentele de o prezentare a ultimelor evenimente de către emisarul ONU în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, reţinut de un alt angajament.

"În ceea ce priveşte acţiunea viitoare a Consiliului de Securitate, trebuie să evaluăm dacă o anumită acţiune sau declaraţie va face să progreseze perspectivele de a pune capăt violenţei", a reafirmat ambasadoarea americană. "Obiectivul nostru a fost şi va continua să fie un angajament diplomatic intensiv pentru a pune capăt acestei violenţe", a mai spus Linda Thomas-Greenfield, respingând criticile adresate de partenerii săi din Consiliu cu privire la blocajul american şi lipsa de acţiune a instanţei însărcinate cu pacea în lume.

"Nu am tăcut şi nici voi. Am avut o reuniune publică pentru a discuta această situaţie", duminică, a adăugat ea, citată de acelaşi diplomat.

Reprezentanta americană, cu rang de ministru, a declarat că, de la începutul crizei, administraţia democrată a avut "circa 60 de discuţii telefonice la nivel înalt ale unor responsabili americani, inclusiv preşedintele Joe Biden".

Într-o declaraţie publicată după întâlnire, omoloaga sa irlandeză, Geraldine Byrne Nason, a deplâns că nici de această dată Consiliul de Securitate nu a putut să vorbească pe o singură voce.

"Conflictul s-a dezlănţuit, ceea ce are un impact umanitar extrem de devastator. Consiliul de Securitate nu a spus încă niciun singur cuvânt în mod public. Membrii Consiliului au o responsabilitate colectivă pentru pacea şi securitatea internaţională. A venit vremea pentru Consiliu să intervină, să rupă tăcerea şi să vorbească", a subliniat ea în declaraţia sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.