Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul de Securitate al ONU face apel la încetarea violenţei în Afganistan şi la combaterea terorismului

newsweek.ro
Consiliul de securitate ONU

Consiliul de Securitate al ONU a cerut luni încetarea violenţei în Afganistan şi i-a avertizat pe talibanii reveniţi la putere împotriva oricărei intenţii de a transforma această ţară într-o bază pentru viitoare atacuri teroriste, transmite AFP preluat de agerpres

Într-o declaraţie comună, convenită în urma reuniunii de urgenţă desfăşurate luni, Consiliul de Securitate solicită încetarea imediată a tuturor ostilităţilor şi formarea, prin negocieri extinse, a unui nou guvern unit şi reprezentativ, care să includă şi femei.

Deşi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional şi abuzuri ale drepturilor omului", Consiliul de Securitate a insistat asupra "importanţei luptei împotriva terorismului în Afganistan pentru a se asigura că teritoriul afgan nu va fi folosit pentru a ameninţa sau a ataca vreo altă ţară, şi ca nici talibanii şi nici vreun alt grup sau persoană să nu sprijine teroriştii care acţionează pe teritoriul altei ţări".

În deschiderea reuniunii, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi-a exprimat temerile cu privire la respectarea drepturilor omului şi a solicitat comunităţii internaţionale să "se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi folosit niciodată ca platformă sau refugiu pentru organizaţiile teroriste", cerere reiterată de ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

La rândul său, Grupul de experţi în proceduri speciale al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a considerat "inacceptabil ca statele să rămână spectatori atunci când un grup înscris pe lista organizaţiilor teroriste a Consiliului de Securitate invadează teritoriul afgan şi se angajează în acte care ar putea semăna cu crime de război şi crime împotriva umanităţii".

Acest grup de experţi, cu sediul la Geneva, a solicitat Consiliului de Securitate să adopte "orice iniţiativă necesară", în conformitate cu capitolul 7 al Cartei ONU, care permite utilizarea forţei, pentru "a proteja drepturile omului şi nevoile umanitare ale populaţiei afgane".

Antonio Guterres a estimat că "următoarele zile vor fi cruciale"."Lumea ne urmăreşte. Nu trebuie şi nu putem abandona populaţia din Afganistan", a susţinut secretarul general la ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.