Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei cere Maltei să lupte mai eficient împotriva corupţiei

operationworld.com
Malta

Consiliul Europei i-a cerut din nou Maltei, într-un raport preliminar publicat miercuri, să lupte mai eficient împotriva corupţiei în cadrul guvernului său şi al poliţiei, informează AFP potrivit Agerpres.

"Malta dispune, pe hârtie, de un arsenal impresionant de instituţii publice care asigură funcţii de control şi de echilibru al puterilor", notează Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), unul dintre organismele Consiliului, înr-un comunicat. "Cu toate acestea, eficacitatea (acestor instituţii) este contestată de câţiva ani, din cauza unui val de controverse privind integritatea unor înalţi responsabili publici", subliniază el.

Potrivit GRECO, "unele instituţii, precum Comisia permanentă împotriva corupţiei, nu au produs niciun rezultat concret în cei 30 de ani de existenţă".

Obiecţiile, se precizează în raport, vizează "utilizarea resurselor de stat, privatizările, licitaţiile, aprovizionarea cu energie, vânzarea de terenuri sau atribuirea de contracte şi de locuri de muncă publice".

"Acest raport este un apel la acţiune: doresc ca autorităţile malteze să dea rapid curs recomandărilor GRECO", a declarat preşedintele acestei instanţe, croatul Marin Mrcela.

Interesându-se de "persoane care ocupă funcţii înalte în cadrul executivului (miniştri sau înalţi funcţionari) şi în cadrul forţelor de poliţie malteze", GRECO subliniază că "până astăzi nu pare să fi fost formulat niciun răspuns la unele dintre aceste acuzaţii" care îi vizează.

GRECO va evalua la începutul lui 2021 punerea în aplicare a celor 23 de recomandări adresate Maltei în acest raport de 60 de pagini.

Acesta invocă inclusiv asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, ucisă în Malta în octombrie 2017 într-un atentat cu maşină-capcană, după ce "a semnalat numeroase anomalii în gestionarea afacerilor publice în ultimii ani". Ancheta "a dus a arestarea a trei suspecţi pe care mulţi îi consideră simpli executanţi ce au acţionat la cererea unor persoane influente", mai notează GRECO.

Organism ce veghează asupra respectării drepturilor omului pe continentul european, Consiliul Europei numără 47 de state-membre, dintre care 28 membre ale Uniunii Europene (UE), dar şi ţări precum Rusia şi Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.