Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei cere Rusiei să îi permită lui Aleksei Navalnîi să candideze la alegerile prezidenţiale

Aleksei Navalnîi

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi ar trebui să aibă dreptul să se prezinte la alegerile prezidenţiale din martie anul viitor, au pledat reprezentanţii celor 47 de guverne ale Consiliului Europei într-o rezoluţie publicată vineri, relatează AFP. Comitetul de miniştri al organizaţiei paneuropene, reunit săptămâna aceasta la Strasbourg, a "invitat autorităţile ruse să revină asupra interdicţiei impuse lui Aleksei Navalnîi de a candida la alegeri".

Comisia Electorală Centrală din Rusia a decis în luna iunie că Navalnîi, 41 de ani, nu poate să se prezinte la alegerile prezidenţiale împotriva lui Vladimir Putin în martie viitor, din cauza unei condamnări la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri. Cu toate acestea, în februarie 2016, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a considerat această condamnare ca fiind "arbitrară", estimând că urmărirea penală împotriva lui Navalnîi şi a unui alt coacuzat ar fi fost de "natură politică".

Curtea Supremă a Rusiei a anulat ulterior, în noiembrie 2016, această condamnare şi a trimis dosarul la o nouă instanţă. Însă Navalnîi a fost din nou condamnat la aceeaşi pedeapsă, ceea ce a făcut ca acesta să fie neeligibil pentru candidatura la preşedinţie. Comitetul de miniştri al Consiliului Europei, care a examinat modul în care autorităţile ruse au luat în considerare hotărârea CEDO, a notat în rezoluţia sa că cel de-al doilea proces împotriva lui Navalnîi "nu a remediat sau a adus vreo reparaţie la încălcările constatate" de Curtea europeană, conform Agerpres.

Ca urmare, opozantul rus şi coacuzatul în acelaşi dosar "continuă să sufere consecinţele condamnării lor arbitrare şi incorecte", a declarat Comitetul de miniştri, care a invitat Moscova "să ia măsuri urgente pentru a anula aceste consecinţe, în special interdicţia ca Navalnîi să candideze la alegeri".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.