Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei critică aspru condițiile pentru migranți din Grecia: 'Reprezintă clar un tratament inuman şi degradant'

consiliul europei

Comitetul împotriva torturii al Consiliului Europei (CPT) a criticat dur, într-un raport publicat joi, condiţiile "inumane" de reţinere a migranţilor în Grecia, cerând Atenei să îşi revizuiască politica de primire, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

"Pare să persiste credinţa că migranţii vor fi descurajaţi de condiţiile dificile să ajungă în Grecia, fără a se ţine cont de factorii care îi împing pe oameni să îşi rişte viaţa pentru a intra în ţară", îşi exprimă regretul autorii raportului.

Deşi subliniază din precauţie că problema necesită "o abordare europeană coordonată", CPT consideră că acest lucru "nu poate degreva statul grec de obligaţiile sale în privinţa drepturilor omului".

După o vizită în martie, observatorii denunţă practicile utilizate, în special în regiunea Evros, cea mai estică din Grecia, la frontiera cu Turcia, şi în insula Samos, separată de Turcia de o strâmtoare largă de doar 1,6 kilometri.

"CPT nu înţelege cum autorităţile greceşti reţin în continuare copii de vârste mici şi bebeluşi în condiţii atât de traumatizante pe perioade care ajung până la o lună, chiar mai mult", scriu ei.

În portul Samos, ei au vizitat două celule de 42 şi 32 de metri pătraţi, găzduind 43, respectiv 50 de persoane, fără încălzire, fără lumină şi fără paturi. Autorii raportului atrag atenţia asupra condiţiilor de igienă deplorabile şi asupra faptului că migranţii "nu au nicio posibilitate de contact cu lumea exterioară". Ei au precizat că într-un alt centru a fost depistat un caz de scabie.

Citește și: UNICEF trage un semnal de alarmă legat de efectele pandemiei asupra copiilor: 'Viitorul unei întregi generaţii este în pericol'

"Aceste condiţii reprezintă clar un tratament inuman şi degradant", concluzionează CPT, care cere autorităţilor elene "să ia măsuri".

Autorii raportului deplâng de asemenea faptul că justiţia elenă alege să îi cerceteze penal pe numeroşi migranţi pentru "intrare ilegală" pe teritoriul ţării şi să îi condamne la pedepse care pot ajunge la patru ani de închisoare şi 10.000 de euro amendă.

De asemenea, CPT a adunat mărturii de la migranţi care au fost escortaţi în Turcia de poliţişti traversând cu barca fluviul Evros, frontieră între cele două ţări.

Într-o reacţie la raport, guvernul elen a spus că poliţia nu a primit nicio plângere legată de rele tratamente. Atena precizează că, atunci când sunt semnalate încălcări ale drepturilor omului, administraţia desfăşoară anchete şi, acolo unde e cazul, aplică "sancţiuni disciplinare severe".

Guvernul explică faptul că situaţia din portul Samos este legată de suprapopularea centrelor de reţinere şi dă asigurări că migranţii au fost examinaţi de un medic în mod preventiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.