Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei critică Turcia pentru eliminarea imunităţii parlamentare

Comisia Europeana

Turcia trebuie să restabilească imunitatea parlamentară, a cerut un organism cheie al Consiliului Europei într-un raport publicat luni, avertizând că ţara are o problemă în protejarea libertăţii de exprimare, relatează agenţia DPA. "Situaţia actuală din sistemul judiciar turc face ca acesta să fie cel mai rău moment posibil pentru a elimina imunitatea", notează în raport Comisia europeană pentru democraţie prin drept.

După puciul eşuat din 15 iulie şi chiar dinainte, Turcia desfăşoară o campanie de epurare a procurorilor şi judecătorilor acuzaţi că au legături cu mişcarea islamică a predicatorului turc stabilit în SUA Fethullah Gulen. Guvernul dă vina pe Gulen pentru lovitura de stat, dar acesta respinge acuzaţiile. În mai, parlamentul Turciei - unde Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan deţine majoritatea - a votat pentru ridicarea imunităţii a peste 135 de membri ai parlamentului. Măsura afectează 55 din cei 59 de membri ai Partidului Democratic al Poporului (HDP, pro-kurd). De atunci, liderii HDP au început să se confrunte cu urmărirea penală, ce ar putea avea ca rezultat perioade lungi de detenţie.

Măsura a trecut printr-un amendament complex, temporar constituţional, care potrivit raportului european "încalcă principiul egalităţii". De asemenea, raportul se exprimă în favoarea consolidării inviolabilităţii parlamentarilor, pentru a asigura o mai mare libertate de exprimare. Criticii lui Erdogan, care a fost prim-ministru din 2003 până a devenit preşedinte în 2014, afirmă că el îşi creşte autoritatea prin înăbuşirea opoziţiei, inclusiv prin închiderea mass-media aparţinând opoziţiei şi întemniţarea jurnaliştilor, adaugă DPA, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.