Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei, îngrijorat de înăsprirea regulilor privind manifestațiile din Rusia

consiliul europei

Rusia ar trebui să-şi relaxeze legislaţia privind manifestaţiile, a transmis vineri Consiliul Europei, îngrijorat să constate că autorităţile ruse autorizează din ce în ce mai puţine acţiuni contestatare şi fac tot mai multe arestări în rândul celor care participă la ele, informează AFP, conform agerpres.ro

'Legislaţia rusă asupra libertăţii de reuniune a fost considerabil înăsprită în decursul ultimilor ani' şi prin urmare ar trebui să facă 'obiectul unei revizuiri aprofundate', notează Comisarul pentru Drepturile Omului al organizaţiei paneuropene, Nils Muzinieks, într-un raport publicat vineri. 

Autorităţile ruse 'au respins foarte multe cereri ce vizau organizarea de adunări publice. În decurs de un an, numeroase persoane care au participat la manifestaţii au fost arestate, chiar şi în absenţa comportamentelor ilicite, iar intoleranţa creşte la adresa iniţiativelor 'neautorizate' ce reunesc puţini participanţi şi a manifestaţiilor fixe, cu o singură persoană', a detaliat Muiznieks. 

După o înăsprire a legii în iulie 2014, cei care se fac vinovaţi de încălcarea dispoziţiilor privind reuniunile publice sunt pasibili în Rusia de pedepse mergând până la cinci ani de închisoare şi 15.000 de euro amendă, subliniază raportul. 

De asemenea, autorităţile locale, învestite prin lege de către putere să impună locul manifestaţiilor, aleg adesea locuri 'la periferia oraşelor', ceea ce reduce puternic vizibilitatea reuniunilor protestatare, adaugă Muiznieks. 

Organizatorii manifestaţiilor ar trebui în principiu să fie obligaţi doar să notifice în avans autorităţile locale, însă 'această obligaţie devine, pentru numeroşi detractori ai politicilor de guvernământ, o obligaţie de facto de a solicita autorizaţia pentru desfăşurarea de manifestaţii publice', subliniază apărătorul drepturilor omului. 

În opinia lui Muiznieks, 'necesitatea de a menţine ordinea publică nu trebuie să fie interpretată de o manieră care să încalce dreptul la reuniuni paşnice'. Obligaţia, pentru organizatori, de a notifica în avans cu privire la manifestaţii vizează în principiu doar 'să le permită autorităţilor să faciliteze exercitarea' acestui drept, iar faptul de a nu notifica în prealabil în legătură cu o manifestaţie 'nu o face ilegală şi nu trebuie să servească drept temei pentru dispersarea acesteia', conchide oficialul european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.