Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei, 'îngrijorat' de situaţia din România: Se recomandă cursuri pentru combaterea rasismului şi homofobiei

consiliul europei

În noul său raport privind România, Comisia împotriva rasismului și intoleranței (ECRI) a Consiliului Europei constată unele progrese în ultimii cinci ani, dar își exprimă și îngrijorarea cu privire la o serie de probleme, în special problema răspândită a rasismului și discursului de intoleranță și de ură, răspunsul inadecvat al sistemului de justiție penală la faptele de ură și discriminare împotriva romilor și a persoanelor LGBT, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

ECRI salută o serie de măsuri pozitive, cum ar fi adoptarea unei legislații penale specifice pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și adoptarea de către Parchetul Generală a unei strategii de sporire a eficacității investigațiilor penale privind acuzațiile de rele tratamente din partea organelor de drept.

"O altă evoluție pozitivă este punerea în aplicare a măsurilor de abordare a nevoilor educaționale ale elevilor romi, inclusiv a bursei în școlile secundare și profesionale. Au fost înregistrate progrese în lupta împotriva abandonului școlar în rândul romilor, iar segregarea școlară în învățământul preuniversitar a fost interzisă în mod oficial. Persoanele cu statut de refugiat și de protecție subsidiară au dreptul la muncă, precum și acces la asistență medicală, educație și locuințe sociale, pe picior de egalitate cu cetățenii români.

Pe de altă parte, ECRI regretă că discursul de ură rasistă și de intoleranță în discursul public și pe internet a devenit o problemă larg răspândită, în special la adresa romilor, a minorității maghiare, a persoanelor LGBT și a comunității evreiești. Atacuri violente împotriva acestor grupuri apar în mod sporadic. Raportul evidențiază climatul crescând, homofob și transfobic, din societatea românească", se arată în comunicat.

ECRI este, de asemenea, îngrijorată de presupusele cazuri de discriminare rasială și profilarea rasială de către poliție, în special împotriva romilor, și că niciun organism independent nu a fost însărcinat cu investigarea acestor cazuri.

Alte deficiențe constau în faptul că nu există o colectare coerentă și sistematică a datelor privind discursurile de ură și violența motivată de ură, acțiuni de drept penal nu sunt aproape niciodată luate împotriva acestor infracțiuni, iar dispozițiile privind motivația rasistă ca și circumstanță agravantă sunt rareori aplicate. Mai mult, raportul subliniază că există o problemă serioasă prin neraportarea unor astfel de infracțiuni.

În ceea ce privește romii, ECRI notează că persoanele din această minoritate continuă să sufere în mod persistent de lipsa de acces la locurile de muncă și de dificultățile legate de locuință. Raportul concluzionează că Strategia națională a României pentru includerea cetățenilor români aparținând minorității romilor a avut un impact redus până în prezent, în parte datorită constrângerilor financiare.

ECRI face câteva recomandări autorităților. Următoarele două necesită implementarea promptă și vor fi reexaminate de ECRI în doi ani:

- Punerea în aplicare a unui sistem de colectare a datelor și efectuarea de statistici privind cazurile de discurs rasist, de ură homofobă și transfobă și infracțiunile de ură raportate poliției și judecate de instanțe.

- Formarea continuă a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor cu privire la modul de abordare a actelor de violență rasistă, homofobă și transfobică și intensificarea cooperării dintre poliție și grupurile vulnerabile, în special comunitățile de romi și LGBT.

Raportul, inclusiv observațiile guvernului, a fost pregătit după vizita ECRI în România în aprilie 2018 și ia în considerare evoluțiile până la 6 decembrie 2018.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene, precum și alte state din centrul și estul Europei.

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) este un organism de monitorizare a drepturilor omului care se specializează în problemele legate de lupta împotriva rasismului, discriminării (pe motive de "rasă", origine etnică / națională, culoare, cetățenie, religie, limbă, orientare și identitate de gen), xenofobie, antisemitism și intoleranță; întocmește rapoarte și emite recomandări statelor membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.