Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei, raport critic la adresa Franţei

Consiliul-Europei

Eforturile Frantei în materie de lupta anticoruptie ramân 'în general nesatisfacatoare', în special în ceea ce priveste finantarea campaniilor electorale, a estimat Consiliul Europei într-un raport publicat joi, relateaza AFP.

Doar cinci din cele 17 recomandari facute în 2009 de Grupul Statelor împotriva Coruptiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, au fost puse în aplicare, ceea ce este 'în general nesatisfacator', se arata în raportul de 20 de pagini.
GRECO se refera în special la arsenalul legislativ francez care reglementeaza finantarea campaniilor candidatilor la alegeri.
Amintind de cazul Bygmalion, raportul considera 'preferabil' ca informatiile despre implicatiile partilor în finantarea campaniilor electorale, în special prezidentiale, 'sa apara mai clar' în contabilitatea acestor partide.
Lipsa imaginii de ansamblu a contributiei financiare a partidelor în campanii 'limiteaza obligatoriu domeniul de aplicare a dispozitiilor privind transparenta', se arata în raport.
Raportul se refera de asemenea la 'practica retragerii' candidatilor din campanie. GRECO considera ca este vorba de fapt despre o practica 'ce poate însemna acorduri financiare negociate care pot crea probleme din cauza lipsei de transparenta cu privire la sumele aflate în joc'.
El se refera la cazul retragerii negociate de Christine Boutin cu Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale din 2012. Fostul ministru al locuintelor, presedinte al Partidului Crestin Democrat, s-a retras dupa opt luni de la anuntarea candidaturii sale în schimbul acordarii de catre UMP a 800.000 de euro, cu titlul de cheltuieli pe care aceasta ar fi trebuit sa le primeasca de la stat pentru candidatura sa în primul tur al alegerilor prezidentiale.
GRECO are drept scop îmbunatatirea cadrului legislativ al membrilor sai în lupta împotriva coruptiei. Este un organism al Consiliului Europei, organizatie paneuropeana care reuneste 47 de state membre si care îsi are sediul la Strasbourg, ale carei atributii principale sunt apararea drepturilor omului, a democratiei si a statului de drept.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.