DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Consiliul Europei: Spania trebuie să protejeze mai bine drepturile refugiaţilor, solicitanţilor de azil şi migranţilor

FoRB Romania
Consiliul Europei

Spania trebuie "să protejeze mai bine drepturile refugiaţilor, solicitanţilor de azil şi migranţilor", a transmis marţi comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, care deplânge absenţa "unui acces real la azil" între Nador, în Maroc, şi enclava spaniolă Melilla, relatează AFP.

"Rămân încă multe de făcut pentru a garanta accesul la drepturi al celor mai vulnerabile persoane şi pentru a proteja drepturile refugiaţilor, solicitanţilor de azil şi migranţilor", a spus Dunja Mijatovic, care s-a deplasat în Spania în perioada 21-25 noiembrie, potrivit Agerpres.

"Accesul la drepturi şi la protecţie variază considerabil la nivelul întregii ţări şi rămâne extrem de dificil pentru numeroşi refugiaţi şi solicitanţi de azil", a precizat ea, evidenţiind "perioadele lungi de aşteptare pentru a accede la procedura de azil, întârzierile în identificarea vulnerabilităţilor speciale şi obstacolele la accesul la drepturile sociale, inclusiv la locuinţă şi servicii de sănătate".

Ea subliniază de asemenea "absenţa unui acces real şi efectiv la azil" între oraşul Nador şi Melilla, enclavă spaniolă situată pe teritoriul Marocului.

"În practică, nu pare să existe alt mijloc de a intra în Melilla şi de a căuta protecţie de la autorităţile competente decât înotând sau sărind gardul, cu risc de moarte", a mai spus ea.

Dunja Mijatovic este de asemenea "îngrijorată" de un raport al Mediatorului spaniol potrivit căruia, "până la această dată, 470 de persoane au fost expulzate în Maroc fără a fi respectată vreo procedură legală".

"Toate statele au dreptul să-şi controleze frontierele şi să coopereze cu alte state pentru a face asta", însă "acest lucru trebuie făcut cu respectarea deplină a tuturor normelor internaţionale aplicabile în materie de drepturi ale omului", a insistat ea.

Spania, "la fel ca alte state membre ale Consiliului Europei, nu trebuie să contribuie direct sau indirect la încălcări ale drepturilor omului prin măsuri luate pentru a pune în aplicare cooperarea sa în materie de migraţie cu ţări terţe", a mai declarat ea.

În acelaşi timp, Dunja Mijatovic a salutat măsurile adoptate de Madrid "pentru protejarea şi primirea de persoane care fug de războiul din Ucraina".

Ea a remarcat de asemenea îmbunătăţirea "condiţiilor de primire" a migranţilor "în Insulele Canare", precum şi "fondurile suplimentare (...) alocate pentru a asigura o protecţie şi o primire corespunzătoare a copiilor migranţi neînsoţiţi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.