Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei:Suedia asigură protecţia minorităţilor, dar cadrul legislativ şi instuţional nu este pe deplin eficient (raport)

consiliul europei

Suedia continuă să asigure protecţia drepturilor persoanelor aparţinând celor cinci minorităţi naţionale, prin intermediul legislaţiei referitoare la educaţie şi la non-discriminare, însă cadrul legislativ şi instituţional nu este pe deplin eficient în a asigura drepturile acestor persoane, mai ales la nivel local, relevă un raport al Consiliului Europei cu privire la implementarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale în Suedia, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei paneuropene cu sediul la Strasbourg.

Conform documentului, numeroase persoane aparţinând minorităţilor naţionale (evrei, romi, sami, finlandezi suedezi şi tornedalieni) nu au acces în limba maternă la învăţământ şi la asistenţă pentru vârstnici. În consecinţă, Comitetul consultativ pentru implementarea Convenţiei-cadru încurajează autorităţile suedeze să evalueze abilităţile în limbile minorităţilor ale personalului local şi le oferă pregătire celor cu competenţe limitate. În plus, ar trebui luate măsuri pentru ca predarea limbilor minorităţilor să devină o profesie mai atractivă.

În ce-i priveşte pe romi, o strategie de incluziune pe termen lung (2012-2032) a început să producă rezultate pozitive, dar sunt necesare în continuare eforturi pentru implementarea efectivă a măsurilor recomandate de Comisia împotriva Antiţiganismului, precum înfiinţarea unui centru naţional pentru problemele romilor, în strânsă cooperare cu membri ai acestei comunităţi, recomandă raportul.

În acelaşi document, Comitetul constată că, în contextul fluxurilor de migraţie, societatea suedeză, în mod tradiţional tolerantă şi multiculturală, cunoaşte o înmulţire a cazurilor de intoleranţă etnică, rasism şi discursuri de ură, precum şi un discurs politic mai polarizat. Această atmosferă pare să aibă un impact şi asupra persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în special comunităţilor evreiască, roma şi sami, şi trebuie să fie combătută în mod activ, subliniază Comitetul consultativ, conform Agerpres.

Raportul se bazează pe informaţiile puse la dispoziţie de autorităţi şi de surse neguvernamentale, inclusiv în timpul vizitelor întreprinse de comitet în Suedia între 3 şi 7 aprilie 2017, precizează comunicatul Consiliului Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.