Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Fiscal: O decizie de majorare a salariului minim trebuie luată doar după o analiză

ionut Dumitru

O nouă decizie de majorare a salariului minim pe economie ar trebui să aibă la bază o analiză profundă a implicațiilor în întreaga economie, corelată inclusiv cu performanța slabă a industriei din ultima perioadă, a declarat, luni, pentru Agerpres, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

'Înainte de a lua o decizie în acest sens, ar trebui să se facă o analiză cu privire la impactul acestei măsuri asupra economiei. (...) Poate ar trebui analizată și evoluția industriei, pentru că aceasta a performat foarte slab în ultima perioadă. Anul trecut am avut o creștere economică de 4,8%, iar industria a avut o creștere sub 2%. Ar trebui să vedem dacă această evoluție nu a fost cumva determinată și de majorarea salariului minim', a explicat Dumitru.

El a reamintit că, din 2012 până în prezent, salariul minim pe economie a fost majorat cu 50% iar presiunea pe costuri și competitivitate e destul de mare, în special la companiile cu valoare adaugată mică. 'Sunt industrii care au înregistrat costuri mari cu salariile și le-a dus la limita supraviețuirii', a explicat Dumitru. Potrivit acestuia, ca urmare a majorării salariului minim pe economie, pe cale administrativă, raportul dintre salariul mediu și cel minim a depășit 50% și se plasează peste media europeană.

Referitor la intenția autorităților de a majora doar salariul minim din sectorul de stat, Dumitru a spus că, în practică, salariile bugetarilor sunt deja mai mari decât cele din privat, iar o astfel de măsură nu ar face decât să adâncească aceste disparități. 'După ajustarea din 2010, salariile din sectorul de stat au scăzut sub cele din mediul privat, însă apoi raportul s-a inversat și, în prezent, la stat salariile sunt mai mari decât în privat', a mai spus Dumitru. Mai mult, chiar și în sectorul de stat, majorarea salariului minim ar face ca angajații nou încadrați să intre în sistem cu salarii egale sau mai mari decât ale unor salariați cu vechime și experiență. 'Este adevărat că sunt zone din sectorul bugetar în care salariile sunt încă foarte mici, dar sunt și zone în care sunt foarte mari', a adăugat președintele Consiliului Fiscal.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a menționat într-un interviu pentru AGERPRES, că angajații din sectorul public vor trece pe salariul minim de 1.750 lei, 'începând de anul acesta sau începând de la aplicarea legii unitare a salarizării'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.