Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Fiscal: Reducerea etapizată a TVA ar fi mai sustenabilă

tva 19-24476

O eventuală reducere etapizată a TVA, aşa cum propun PNL şi UDMR, este o idee "mai sustenabilă" decât cea de a diminua Taxa pe Valoarea Adăugată brusc de la 24% la 19%  spune preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. El avertizează că România nu trebuie să repete greşelile din trecut.

În opinia lui Ionuţ Dumitru, o reducere etapizată a TVA "poate să fie o idee mai sustenabilă decât cea în care reducem TVA-ul dintr-odată de la 24 la 19%. Acum depinde şi ce înseamnă etapizat şi cât de mult se va reduce TVA-ul în final. În orice caz, măsurile despre care discutăm în momentul de faţă, care au fost aprobate, mare parte din ele în prima formă trimisă către preşedinte au un impact atât de mare, încât o etapizare a lor trebuie bine gândită pentru a putea reduce din impactul masiv pe care-l au acele măsuri şi a le face în esenţă mai sustenabile".

Preşedintele Consiliului Fiscal atrage atenţia că România riscă să înregistreze un derapaj dezastruos: "În cazul în care Codul Fiscal s-ar aplica în această formă aprobată iniţial, impactul de runda întâi asupra bugetului e undeva la 2,3% din PIB, adică măsurile pe care le conţine Codul Fiscal aduc o reducere a veniturilor bugetare de peste doi şi ceva la sută din PIB, ceea ce evident ar crea un derapaj bugetar masiv. Anul viitor, noi vedem deficitul bugetar undeva la peste 3% din PIB, de la 1,5% cât a fost anul trecut. Dacă adăugăm şi măsurile recente, care s-au implementat deja, de creştere a unor cheltuieli, cum ar fi dublarea alocaţiilor pentru copii sau mai cu seamă măsura de creştere a salariilor în sectorul bugetar, aşa cum se intenţionează şi angajamentul despre care nu mai discută nimeni în momentul de faţă, care a fost de asemenea un angajament politic, cu un consens foarte larg, de creştere a cheltuielilor de apărare la 2% din PIB până în 2017, de la sub 1% din PIB în anii anteriori, dacă adăugăm toate aceste presiuni şi pe partea de cheltuieli, discutăm deja de cifre astronomice cu privire la deficit şi anume de aproape 5% deficit bugetar, care ar fi un derapaj chiar dezastruos".

Ionuţ Dumitru a mai declarat, la RFI, că logica economică trebuie să primeze în faţa celei politice, în privinţa Codului Fiscal: "Eu cred că trebuie să discutăm de argumente pur economice. În dezbaterea publică se aduc foarte multe argumente care ţin mai degrabă de logica politică. Aceasta e importantă până la un punct, dar nu trebuie să primeze în faţa logicii economice (...). Dacă noi vom face deficite bugetare foarte mari în vremuri în care economia creşte, nu facem decât să repetăm greşelile perioadei pre-criză. Economia în anul 2008 premergător crizei a crescut cu peste 8% în termeni reali şi deficitul bugetar a fost cinci şi ceva la sută din PIB. Ce a urmat după aceea am văzut cu toţii, o explozie a datoriei publice, un colaps economic şi am plătit cu toţii costurile acelei ajustări (...). Dacă noi facem deficite de 4%-5%, dacă înglobăm şi toate creşterile de cheltuieli care ni se propun în momentul de faţă, în următoarea recesiune sau peste doi-trei-cinci ani, nu ştim când, dar inevitabil se va întâmpla lucrul ăsta, vom avea de făcut o corecţie care va fi extrem de dureroasă pentru toată lumea şi nu vom face decât să facem doi paşi înainte şi trei paşi înapoi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.