Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Județean Iași cumpără roboți cu raze ultraviolete, special destinați dezinfectării spațiilor medicale

bacterii virus boala

Reprezentanții Consiliului Județean Iași au anunțat că intenționează să cumpere roboți cu raze ultraviolete, special destinați dezinfectării spațiilor medicale și care asigură sterilizarea unei încăperi în doar 5 minute. Astfel de dispozitive sunt folosite deja cu succes în spitale din zeci de țări, costul unuia fiind de aproximativ 60 de mii de euro.

Citește și: Ministrul Sănătății: Planul național pentru hepatite va fi operațional din luna mai

”Achiziționarea unui astfel de sistem este o idee foarte bună. Acest robot are un spectru de activitate pe germeni multirezistenți, acei germeni care nu cedează la dezinfectantele obișnuite și care consumă cei mai mulți bani într-un spital”, a spus Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Paracheva”.

Specialiștii susțin că prin utilizarea luminii UV, față de care germenii nu și-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, dispozitivul reduce 100 la sută microbii răspunzători de infecții ale pielii și este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparație cu alte tehnici de dezinfectare.

În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecțiile au fost diminuate cu 99 la sută. Costul pentru cele 5 minute, cât durează dezinfecția uneri încăperi, este de aproximativ 1 euro.

”Infecțiile nosocomiale sunt o realitate cu care se confruntă toate unitățile medicale din întreaga lume. Unii au găsit rezolvarea modernă la care ar trebui să apelăm și noi de acum. Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecție existentă în acest moment. Investiția în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecțiilor în mediul spitalicesc. Nu este un dispozitiv costisitor, nu necesită angajați în plus care să-l manevreze, prin urmare, implementarea acestei inițiative duce clar la reducerea costurilor de spitalizare și a consumului de antibiotice, de exemplu”, a spus președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Studiile efectuate de infecționiști arată că un astfel de robot este de șapte ori mai eficient decât curățarea tradițională.

”Pentru Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie, Spitalul de Copii Sfânta Maria, precum și pentru cele două maternități din subordinea CJ, vom achiziționa anul acesta astfel de dispozitive. Vom face un parteneriat cu Institutul de Cadiologie, cel de Psihiatrie Socola și Institutul Regional de Oncologie, pentru a le putea sprijini în cumpărarea unor astfel de sisteme. Dotarea cu acești roboți nu înseamnă reducerea personalului, ci un ajutor în plus pentru rezultate eficiente”, a mai menționat președintele CJ, Maricel Popa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.