Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului condamnă numărul în creştere al execuţiilor în Iran

News.ro
executii in masa in iran

Consiliul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a denunţat marţi numărul în creştere al execuţiilor din Iran, inclusiv al celor legate de manifestaţiile antiguvernamentale începute în septembrie anul trecut, relatează AFP.

Agenţia ONU a aprobat o rezoluţie în care exprimă ''îngrijorarea sa profundă faţă de numărul în creştere de execuţii, inclusiv ale unor indivizi condamnaţi la moarte pentru presupusa lor participare la manifestaţii recente''.

Textul rezoluţiei extinde cu un an mandatul raportorului special al ONU pentru drepturile omului în Iran, Javaid Rehman. El a fost aprobat de 23 dintre cei 47 de membri ai acestui consiliu. Şaisprezece membri s-au abţinut, iar opt au votat împotrivă, printre care Cuba, China, Pakistan şi Vietnam, potrivit Agerpres.

La rândul său, ambasadorul iranian Ali Bahraini a respins rezoluţia, pe care o consideră inacceptabilă, întrucât ea ''face din drepturile omului o armă a politicii externe''.

Rezoluţia este ecoul îngrijorării faţă de numărul tot mai mare al execuţiilor din Iran şi reiterează condamnarea puternică a reprimării dure lansate de regimul iranian după manifestaţiile de amploare începute în septembrie.

Teheranul a executat patru persoane după aceste manifestaţii izbucnite ca urmare a morţii, în 16 septembrie anul trecut, a tinerei Mahsa Amini (22 de ani), decedată în arestul poliţiei. Ea fusese arestată întrucât nu ar fi purtat corect vălul musulman.

Potrivit Organizaţiei drepturilor omului din Iran, ONG cu sediul în Norvegia, cel puţin 144 de persoane au fost executate în Iran numai în acest an.

Rezoluţia adoptată marţi cere Teheranului să ia ''toate măsurile legislative, administrative şi altele necesare'' pentru ca nimeni să nu fie executat pentru ''presupuse infracţiuni care nu sunt la nivelul celor mai grave infracţiuni''.

De asemenea, Iranul trebuie să se asigure că nicio execuţie nu vizează ''presupuse infracţiuni comise înaintea vârstei de 18 ani'' şi că sentinţele sunt pronunţate doar de tribunale ''abilitate, independente şi imparţiale'', adaugă textul rezoluţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.