Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului - Dezbatere privind rasismul în lume

crimemoldova.com
rasism

Despăgubiri şi scuze oficiale sunt necesare pentru a repara secole de nedreptăţi rasiale, a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Michelle Bachelet, în cadrul unei dezbateri în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU pe tema evenimentelor recente din Statele Unite, precum şi a rasismului din întreaga lume, relatează dpa potrivit Agerpres.

"În spatele violenţei rasiale de astăzi, al rasismului sistemic şi al discriminării poliţiei se află eşecul de a recunoaşte şi de a înfrunta moştenirea comerţului cu sclavi şi colonialismului", a spus Bachelet.

Ţările nu numai că trebuie să reformeze instituţiile de poliţie, ci trebuie totodată să abordeze şi inegalităţile rasiale care duc la servicii de sănătate precare, educaţie inadecvată, obstacole în muncă, rate mai mari de încarcerare şi restricţii la dreptul de vot, a spus ea.

"Timpul presează. Răbdarea a expirat'', a spus Bachelet.

Persoanele de culoare din Statele Unite au nevoie de ajutorul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pentru a le proteja drepturile, a declarat fratele lui George Floyd, a cărui moarte în timpul unei operaţiuni a poliţiei din Minneapolis a declanşat numeroase proteste împotriva rasismului în SUA şi în întreaga lume.

Într-un mesaj video către Consiliul cu sediul la Geneva, Philonise Floyd a cerut organismului ONU să lanseze o anchetă oficială privind rasismul şi violenţa poliţiei împotriva persoanelor de culoare din SUA, aşa cum au propus ţările africane.

"Voi, la Naţiunile Unite, sunteţi apărătorii fraţilor şi surorilor voastre din America, şi voi aveţi puterea de a ne ajuta să obţinem dreptate pentru fratele meu George Floyd", a afirmat el.

"Vieţile negrilor nu contează în Statele Unite ale Americii", a mai spus Philonise Floyd.

"Modul în care l-aţi văzut pe fratele meu torturat şi ucis este modul în care persoanele de culoare sunt tratate de poliţie în America", a afirmat el.

În Statele Unite, care s-au retras în 2018 din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, preşedintele Donald Trump a lansat cu o zi înainte o reformă limitată a poliţiei, semnând un decret care interzice tentativele de strangulare controversate, cu excepţia cazului în care este în pericol viaţa poliţistului. Este puţin probabil ca aceste măsuri să-i satisfacă pe protestatarii americani care cer, printre altele, interdicţia totală a acestor practici.

Dezbaterea de la Geneva, solicitată de ţările africane şi care ar trebui să continue joi, a fost lansată în contextul mişcării istorice care a zguduit Statele Unite de la moartea la 25 mai a lui George Floyd, un quadragenar negru asfixiat de un poliţist alb.

Înainte de începerea dezbaterii, aproximativ douăzeci de înalţi oficiali ai Naţiunilor Unite de origine sau descendenţă africană, inclusiv şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus, au semnat, în nume propriu, o declaraţie care afirmă că "simpla condamnare a expresiilor şi a actelor de rasism nu este suficientă".

Consiliul trebuie să decidă asupra unui proiect de rezoluţie prezentat de grupul african care condamnă "practicile rasiale discriminatorii şi violente ale poliţiei împotriva africanilor şi oamenilor de origine africană şi a rasismul structural endemic al sistemului penal, în Statele Unite şi în alte părţi ale lumii''.

Andrew Bremberg, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite la Geneva, a subliniat "transparenţa" ţării sale în lupta împotriva discriminării rasiale şi a nedreptăţii, citând reforma lansată de Donald Trump.

Trebuie să "aducem poliţia şi comunităţile la un loc, să nu le îndepărtăm", a declarat Trump marţi, dând frâu dorinţei de a restabili "legea şi ordinea". Doar un număr "foarte mic" de agenţi comit greşeli, a insistat el, în remarci care iau uneori forma unor discursuri de campanie, relatează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.