Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Superior al Magistraturii cere PONDERARE în discursul celor care critică soluțiile organelor judiciare

csm

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită ponderarea discursului public care vizează soluţiile organelor judiciare, astfel încât să nu fie afectate independenţa, imparţialitatea şi autoritatea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor. "Hotărârile judecătoreşti reprezintă un pilon al statului de drept, iar tendinţa repetată de a le discuta şi contesta public, în scopul invalidării adevărului juridic pe care îl exprimă, afectează chiar esenţa statului de drept", susţine plenul CSM.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii face un nou apel la necesitatea ponderării discursului public care vizează soluţiile organelor judiciare, astfel încât să nu fie afectate independenţa, imparţialitatea şi autoritatea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea. Soluţiile organelor judiciare, indiferent că acestea sunt de condamnare, achitare, trimitere în judecată sau clasare, sunt rezultatul exclusiv al aplicării legii, iar orice speculaţii contrare vizând alte raţiuni care le-ar fundamenta sunt complet neavenite şi trebuie respinse cu fermitate", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de CSM.

Potrivit sursei citate, calificarea acestor soluţii ca fiind politice sau invocarea tendenţioasă a faptului că ar avea un alt temei decât legea ori alte raţiuni ascunse sunt "complet străine echilibrului care ar trebui să caracterizeze discursul public referitor la justiţie şi conduc, inevitabil, la polarizarea nepermisă a societăţii".

"În abordările publice actuale, o hotărâre definitivă de condamnare (sau de achitare) criticată de o parte a actorilor publici este apreciată de o altă parte a acestora, iar tendinţa aproape generalizată de a cântări public într-un mod speculativ legalitatea şi temeinicia hotărârilor judecătoreşti nu poate fi decât dăunătoare actului de justiţie şi credibilităţii celor care o înfăptuiesc. Hotărârile judecătoreşti reprezintă un pilon al statului de drept, iar tendinţa repetată de a le discuta şi contesta public, în scopul invalidării adevărului juridic pe care îl exprimă, afectează chiar esenţa statului de drept", susţin reprezentanţii CSM.

Aceştia afirmă că, totodată, criticile lipsite de fundament aduse măsurilor dispuse de parchete, vizând chemarea unor persoane în faţa organelor judiciare şi asocierea acestor măsuri cu "pretinse scopuri şicanatorii" au potenţialul de a dăuna semnificativ încrederii că activitatea de urmărire penală este condusă de principiului legalităţii.

"Asemenea consecinţe negative care se răsfrâng în final asupra întregii societăţi trebuie să îndemne la reflecţie pe toţi exponenţii discursului public, aceştia având datoria civică de a nu prezenta denaturat rolul şi scopul justiţiei, care se înfăptuieşte doar în numele legii, fără accente particulare în raport de persoanele vizate de procedurile judiciare", încheie reprezentanţii CSM.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.