Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul UE a adoptat o directivă pentru un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată a părinţilor

familie

Consiliul UE a adoptat joi o directivă privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, care vizează creşterea participării femeilor pe piaţa muncii şi instituirea concediilor din motive familiale şi a unor formule de lucru flexibile, informează AGERPRES.

Noul act prevede, de asemenea, o serie de posibilităţi pentru lucrători de a beneficia de concediu pentru îngrijirea rudelor care au nevoie de sprijin. Legislaţia implica faptul că părinţii şi îngrijitorii vor fi în măsură să concilieze mai bine viaţa lor profesională şi cea privata, iar întreprinderile vor beneficia de lucrători mai motivaţi.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

"Aceasta directivă reprezintă un pas înainte spre promovarea egalităţii între femei şi bărbaţi în întreaga UE. În prezent, bărbaţii nu au decât puţine stimulente pentru a-şi lua concediu pentru creşterea copilului sau concediu de paternitate sau pentru a-şi asuma responsabilităţi de îngrijire. Directiva le oferă noi posibilităţi în acest sens. Acest lucru va reduce volumul de muncă neremunerată asumată de femei şi le va oferi acestora mai mult timp pentru muncă remunerată. De asemenea, va contribui la eliminarea disparităţii de gen", a declarat, joi, ministrul Muncii din România, Marius-Constantin Budăi.

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

Printre principalele elemente ale directivei se numără: concediul de paternitate, tatăl sau cel de-al doilea părinte va putea beneficia de un concediu de cel puţin 10 zile lucrătoare, în jurul datei naşterii unui copil, plătit la nivelul indemnizaţiei actuale stabilite la nivelul UE pentru concediul de maternitate; concediul pentru creşterea copilului, dreptul individual la 4 luni de concediu pentru creşterea copilului, dintre care două luni netransferabile între părinţi, care sunt plătite; concediul de îngrijitor, un nou concept la nivelul UE pentru lucrătorii care au rolul de îngrijitori ai rudelor care necesita îngrijire sau sprijin din cauza unor probleme medicale grave. Îngrijitorii vor putea să beneficieze de un concediu de 5 zile lucrătoare pe an; formulele de lucru flexibile, dreptul părinţilor de a solicita acest regim a fost extins pentru a include şi îngrijitorii care lucrează.

Citește și: Victor Ponta fură om după om de la PSD! Lovitura dată azi

După adoptarea de astăzi de către Consiliul UE, textul directivei va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare în a 20 zi de la data publicării. Statele membre vor avea apoi la dispoziţie trei ani pentru a adopta actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma directivei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.