Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul UE a aprobat un regulament prin care apele urbane reziduale să fie utilizate pentru irigaţii agricole

irigatii

Consiliul Uniunii Europene şi-a adoptat miercuri poziţia (abordarea generală) cu privire la un regulament prin care devine mai uşor ca apele urbane reziduale să fie utilizate pentru irigaţii agricole, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, aceste norme noi ajută Europa să se adapteze la consecinţele schimbărilor climatice. Regulamentul respectă pe deplin principiile economiei circulare şi va avea ca efect mărirea cantităţii de apă disponibile şi încurajarea utilizării eficiente a acesteia. Dacă se asigură disponibilitatea unor cantităţi suficiente de apă pentru irigarea câmpurilor, în special în timpul valurilor de căldură şi al secetelor grave, se poate contribui la prevenirea pierderilor de recolte şi a penuriei de alimente.

Citește și: Ipoteză-bombă! Cine ar urma să fie viitorul președinte al României – Șah pentru Klaus Iohannis

"Apa este o resursă preţioasă. Astăzi s-a făcut un pas important în direcţia introducerii unor norme noi care ne vor permite să recuperăm apa într-un mod sigur pentru oameni şi animale şi bun pentru mediu. E bine să stabilim standarde minime armonizate în ceea ce priveşte calitatea apei recuperate şi monitorizarea conformităţii, pentru ca fermierii noştri să poată utiliza apa recuperată. În parte este vorba de a învăţa din experienţa unor state membre, care înregistrează succese de zeci de ani în materie de reutilizare a apei", a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor din România, Ioan Deneş.

Există mai multe state membre cu o experienţă îndelungată şi de succes în materie de reutilizarea apei pentru diferite scopuri, inclusiv pentru irigaţii în agricultură. Acest mod de reutilizare a apei este mai benefic pentru mediu decât metodele alternative de alimentare cu apă, cum ar fi transferurile de apă sau desalinizarea. Noile norme propuse vor fi deosebit de utile în regiunile în care, în ciuda unor măsuri preventive prin care se vizează diminuarea cererii, cererea de apă continuă să fie mai mare decât oferta. Normele existente la nivelul UE în ceea ce priveşte igiena alimentară continuă să fie valabile şi respectate pe deplin, se arată în comunicat.

Citește și: Lupta pentru putere! Stenograme explozive din ședința USR! ‘Sunt niște dictatori de tip PSD’

În poziţia sa, Consiliul acordă flexibilitate statelor membre, dându-le posibilitatea să decidă dacă să folosească sau nu respectivele resurse de apă pentru irigaţii, dat fiind că între statele membre există diferenţe mari din punct de vedere geografic şi climatic. Un stat membru poate decide că nu este oportun să folosească, pe întreg teritoriul sau în anumite părţi ale acestuia, ape recuperate pentru irigaţiile agricole.

Propunerea conţine cerinţe stricte în ceea ce priveşte calitatea apelor recuperate şi monitorizarea acestei calităţi, astfel încât să se garanteze că sunt protejate atât sănătatea oamenilor şi a animalelor, cât şi mediul.

Citește și: Lovitură de teatru! Tatăl adoptiv al Sorinei dinamitează acuzațiile asistentului maternal

Statele membre vor să se asigure că cerinţele stabilite în regulament continuă să se bazeze pe cele mai recente dovezi ştiinţifice disponibile. Ele au inclus, aşadar, o clauză prin care Comisia este obligată să analizeze dacă este necesar să se revizuiască cerinţele minime ale calităţii apelor recuperate, pe baza rezultatelor unei evaluări a punerii în aplicare a regulamentului sau ori de câte ori noile cunoştinţe tehnice şi ştiinţifice impun acest lucru.

"Abordarea generală la care s-a ajuns astăzi constituie mandatul Consiliului pentru viitoarele negocieri cu Parlamentul European. Se preconizează că negocierile cu Parlamentul şi Comisia vor demara în cursul preşedinţiei finlandeze", se precizează în documentul CE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.