Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Constantin Buică (AEP): Vor fi puse la dispoziţie măşti şi dezinfectant pentru alegători în secţiile de vot. Costul localelor este de un miliard de lei

epoch times romania
buica aep

Preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu Buică a anunţat că vor fi puse la dispoziţie în secţiile de votare pentru cetăţeni măşti şi dezinfectant, la alegerile locale din 27 septembrie. El a precizat că organizarea alegerilor are un cost de aproape un miliard de lei, dublu comparativ cu alţi ani, în contextul pandemiei şi măsurilor necesare de protecţie, dar şi al creşterii indemnzaţiilor pentru membrii secţiilor de vot. Acesta a mai spus că este târziu să mai fie luată în calcul organizarea alegerilor timp de două zile, anunță news.ro.

„Vor fi măşti, mănuşi şi dezinfectare la secţiile de votare pentru alegători”, a afirmat Constantin Buică vineri la Digi 24.

Citește și: Cristoiu: ‘Este clar că se țintește scaunul dlui Cercel. Deja a apărut un concurent și trebuie neapărat să plece’

Întrebat dacă vor fi organizate mai multe secţii de votare pentru evitarea aglomerării, şeful AEP a spus că este un aspect ce va fi stabilit, după discuţiile cu primarii şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

„În această perioadă avem o etapă de comunicare cu primarii pentru a vedea spaţiile secţiilor de votare ca şi dimensiune. Vom comunica această dimensiune a secţiilor de votare Ministerului Sănătăţii şi în funcţie de discuţiile cu Ministerul Sănătăţii vom stabili dacă va fi necesară schimbarea unei locaţii sau a mai multor locaţii ale secţiilor de votare, pentru că numărul de persoane este foarte mare. Vor trebui să staţioneze într-o secţie de votare şi împreună cu ei vom stabili dacă va fi necesar să solicităm primarilor să schimbele unele sedii ale secţiilor de votare”, a explicat Buică.

Chestionat la Digi 24 dacă AEP ia în calcul să organizeze şi secţii de votare în afara şcolilor, corturi amenajate în curţile şcolilor, preşedintele Autorităţii a replicat: „Vor intra în aceleaşi măsuri pe care le vom dispune primarilor pentru a schimba sediul secţiilor de votare şi acolo unde nu va fi posibil va trebui să stabilim şi astfel de locaţii, astfel încât să ne asigurăm că va fi asigurat fluxul de intrare şi ieşire într-o secţie de votare, pentru protecţia membrilor în secţiile de votare, cât şi pentru alegători”.

În ceea priveşte o posibilă limitare a numărului persoanelor care intră simultan într-o secţie de vot, Constantin Buică a spus că AEP va decide în funcţie de restul deciziile restului de autorităţi.

„În funcţie de măsurile scare sunt stabilite de autorităţi vom stabili şi noi acelaşi regim de păstrare a distanţării fizice, cu accesul în secţia de votare a numărului de cetăţeni, câte cabine sunt, astfel încât să ne asigurăm ca la finalul procesului de votare să nu va fi crescut numărul de contaminări cu acest COVID-19”, a completat Buică.

Citește și: Studiu șocant: S-a descoperit că există riscul mai mare de a lua COVID-19 acasă, decât de la străini

El a adăugat că cetăţenii aflaţi în carantină în spital sau în izolare la domiciliu pot solicita urna mobilă. Pentru acest proces de votare vor fi asigurate măsuri de protecţie suplimentare, astfel încât să fie împiedicată răspândirea coronavirusului.

„Şi acum pot să voteze cu urna specială cetăţenii care se află la domiciliu sau o unitate spitalicească pe raza domiciliului sau reşedinţei. La fel vor solicita în acest moment, prin cerere, urna specială şi vor putea să îşi exercite votul, deoarece au acelaşi regim de spitalizare, fie că e în spital, fie că e la domiciliu. Cu siguranţă, lucrurile vor fi făcute cum va stabili autorităţile, respectiv Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, iar cu sprijinul prefecţilor şi al primarilor vom desfăşura în condiţii de siguranţă şi această operaţiune la cetăţeni, fie că e la spital, fie că e la cetăţeni acasă, cei care solicită urna specială”, a precizat şeful AEP.

El a mai afirmat că organizarea alegerilor locale din acest an costă circa un miliard de lei, iar suma include şi 19 milioane de lei care reprezintă cheltuielile pentru achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru alegători şi personalul din secţiile de votare care

„Hotărârea de Guvern spune aproape de un miliard lei. Sunt costuri care sunt determinate în mare parte de costurile birourilor secţiilor de votare, dar avem şi costuri suplimentare date de această pandemie, pentru materialele de protecţie ale alegătorilor şi personalului birourilor secţiilor de votare. Cheltuielile sunt prinse în aceeaşi sumă, undeva la 19 milioane lei am văzut cheltuielile Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii are o achiziţie în desfăşurare pentru echipamentele de protecţie şi pentru dezinfectaţi şi ei vor asigura aceste materiale”, a explicat Constantin Buică.

Citește și: Replică dură din partea USR PLUS, despre anunțul lui Ludovic Orban : ‘PNL prezintă sondaje măsluite’ .

Acesta a spus că diferenţa de costuri comparativ alţi ani este dublă. El a adăugat că a fost majorată indemnizaţia pentru personalul din secţiile de votare, fiindcă altfel riscam să nu mai poată fi organizate alegerile.

„Dublă. Este dublă şi pentru aceste măsuri de pandemie, dar este dublă şi pentru creşterea cheltuielilor pentru indemnizaţiile membrilor birourilor secţiilor de votare, deoarece dacă se menţinea la un nivel scăzut, era posibil să nu avem alegeri din această cauză în principal, lipsa personalului în secţiile de votare şi cum ştim o secţie de votare nu poate funcţiona fără cinci membri, preşedinte locţiitor şi operator. Nu era motivantă suma în aceste condiţii, pentru că în ziua votării activitatea este de 14 ore şi trebuie să fie remunerată corespunzător. E vorba de 250 lei pe zi de activitate pentru preşedinte locţiitor şi operator de calculator, 100 lei pentru membrii secţiilor de votare”, a declarat preşedintele AEP.

Nu în ultimul rând, Constantin-Florin Mituleţu Buică a spus că este târziu să mai fie luată în calcul organizarea localelor pe parcursul a două zile, în contextul dorinţei USR în acest sens.

„Din punctul nostru de vedere e târziu să mai luăm în calcul organizarea pe două zile. Vorbim despre nişte măsuri la care e foarte târziu să mai schimbăm ceva. În momentul în care ai pornit la un drum cu nişte reguli, nu trebuie să le mai schimbi”, a conchis Buică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.