Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Constantin-Daniel Cadariu: 'România poate deveni o destinaţie ecoturistică importantă pe plan european'

antena24.ro
Constantin-Daniel Cadariu

România poate deveni o destinaţie ecoturistică importantă pe plan european, la nivel de ţară existând Strategia Naţională pentru Ecoturism, a cărei viziune cuprinde dezvoltarea şi promovarea unei reţele de destinaţii ecoturistice pe plan naţional şi internaţional, fapt ce aduce şi o îmbunătăţire a vieţii comunităţilor locale, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Acesta a participat la conferinţa organizată de Ambasada Austriei şi Advantage Austria, Secţia Comercială Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia de Ecoturism din România (AER) şi cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), informează un comunicat al MAT, remis joi AGERPRES.

"România poate deveni o destinaţie ecoturistică importantă pe plan european! La nivel de ţară, există Strategia Naţională pentru Ecoturism, a cărei viziune cuprinde dezvoltarea şi promovarea unei reţele de destinaţii ecoturistice pe plan naţional şi internaţional, fapt ce aduce şi o îmbunătăţire a vieţii comunităţilor locale. Planul de acţiuni, în curs de realizare, va urmări aceste obiective, precum şi conservarea resurselor naturale şi culturale. Mai mult, România este prima ţară care a adoptat Standardul European de Certificare în Ecoturism. Acest sistem voluntar aduce o serie de beneficii destinaţiilor care au obţinut certificarea, care se referă inclusiv la oportunităţi de finanţare", a spus Constantin-Daniel Cadariu, potrivit Agerpres.ro.

Principala temă de discuţie în cadrul conferinţei a fost potenţialul de dezvoltare al ecoturismului în România, pe fundalul existenţei unui cadru legislativ, dar şi a unor politici ţintite apreciate la nivelul Comisiei Europene.

"Prin iniţiativa economică ReFocus Austria, Guvernul federal austriac doreşte să consolideze relaţiile economice cu ţările partenere, cum ar fi România. Un accent al Refocus Austria se pune pe teme precum durabilitate şi turism. Austria este cunoscută la nivel mondial ca destinaţie eco-prietenoasă şi durabilă şi oferă în acest domeniu mult know-how. Prin Conferinţa de Ecoturism ReFocus Austria de la Zăbala, actorii austrieci şi români din domeniul ecoturismului au reuşit, cu succes, să facă schimb de experienţă şi să se conecteze. Un lucru este clar: turismul viitorului trebuie să fie sustenabil!", a declarat Adelheid Folie, ambasador al Republicii Austria în România.

La rândul său, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Republica Austria, a subliniat că acest tip de acţiune inclusivă prin care se unesc forţele pentru a ajuta dezvoltarea ecoturismului, dar şi a turismului, în general, din România, prin transferul de expertiză austriacă şi schimb de bune practici, constituie un prim pas important în direcţia unei cooperări sectoriale aprofundate la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări.

"Turismul şi temele legate de sustenabilitatea în turism sunt priorităţi ale dialogului politico-diplomatic cu Austria, iar sarcina noastră - şi, în acelaşi timp, obiectivul nostru - este să identificăm structuri şi mecanisme bilaterale dinamice prin care această cooperare sectorială să poată fi extinsă şi dezvoltată în viitor", a subliniat Emil Hurezeanu.

Potrivit lui Gerd Bommer, consilierul comercial al Ambasadei Republicii Austria în România, conferinţa a reunit mulţi profesionişti în domeniul ecoturismului din România, precum şi experţi austrieci, cu scopul de a face schimb de opinii, de a transfera know-how, de a crea conexiuni, precum şi de a evalua potenţialul acestui sector.

"Sperăm să putem impulsiona noi iniţiative şi, astfel, să fim martori la dezvoltarea unor proiecte de amploare în România, precum şi la o poziţionare tot mai puternică, la nivel internaţional, a brandului turismului românesc. Mai mult, în opinia mea, societatea şi turistul acordă o atenţie tot mai mare protejării mediului, iar România are un potenţial enorm în ecoturism. Astfel, frumuseţea naturii poate fi accesibilă într-un mod durabil", a susţinut Gerd Bommer.

În marja evenimentului, MAT a organizat un infotrip pentru 9 jurnalişti şi bloggeri austrieci. Călătoria a durat o săptămână (20-26 iunie), incluzând şi participarea la conferinţă. Printre destinaţiile şi obiectivele vizitate sunt menţionate domeniul Mikes din Zăbala, Cristian, Rupea, Viscri, Salina Turda şi Muzeul Astra din Sibiu.

Invitaţii au putut participa şi la premiera piesei "Moartea Regelui" (E. Ionesco), în cadrul deschiderii Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Acţiunea a beneficiat de susţinerea Ambasadei României în Republica Austria, a Consiliului Judeţean Sibiu, Asociaţiilor de Turism din Sibiu şi Braşov şi, nu în ultimul rând, a Consulatului Onorific al Austriei în Timişoara.

"Austria poate deveni o piaţă importantă în ceea ce priveşte furnizarea de turişti pentru România, fiind în primul rând o destinaţie de proximitate. Ţara noastră este deschisă iubitorilor de natură, celor care caută turismul de sănătate, dar şi pentru cei care vor să descopere viaţa la ţară, cultura, natura şi autenticitatea", a adăugat ministrul Cadariu.

În acest sens, jurnaliştii şi bloggerii care au efectuat vizita de lucru vor fi veritabili multiplicatori de mesaj, impulsionând evoluţia cererii şi circulaţiei turistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.