Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de amploare: construcția celei de-a doua linii a gazoductului principal 'Beineu-Bozoi-Shymkent'

inform.kz
Beineu-Bozoi-Shymkent

Proiectul prevede construcția celei de-a doua linii a gazoductului Beineu-Bozoi-Shymkent (BBSH). Cea de-a doua linie va trece prin regiunile Mangistau, Aktobe, Kyzylorda și Turkestan. Cea de-a doua ramură va permite menținerea volumelor existente de livrări către China, precum și asigurarea deplină a aprovizionării cu gaze a regiunilor sudice ale Republicii Kazahstan, inclusiv a centralelor generatoare cu un mod de generare flexibil (inclusiv o centrală cu ciclu combinat cu o capacitate de 1.000 MW în regiunea Turkestan) și a altor întreprinderi industriale, scrie invest.gov.kz.

Se preconizează că gazoductul va fi pus în funcțiune la sfârșitul anului 2025. Principalul volum de gaz comercial va proveni de la centrala de gaze naturale Kashagan.

Până în prezent, primul șir al gazoductului are o capacitate de 15 miliarde de metri cubi. m funcționează peste capacitatea sa cu 108%. Conducta principală BBSH 2 va urma același traseu ca și conducta principală BBSH 1, ceea ce îi va permite să profite de infrastructura gata pregătită, de procesele de producție și operaționale simplificate.

Participanții la proiect

Inițiatorul JSC "NC "QazaqGaz" este operatorul național al țării în domeniul gazelor și al aprovizionării cu gaze naturale. Este o companie națională de gaze naturale integrată pe verticală, care operează de-a lungul întregului lanț, de la explorare și producție până la vânzarea de produse finale. Compania are mulți ani de experiență practică în implementarea unor proiecte similare.

Atractivitatea proiectului

O bază stabilă de resurse și un partener strategic este NorthCaspianOperating Company (NCOC), un consorțiu internațional format din 7 dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, care este operatorul câmpului Kashagan, cel mai bogat dintre cele mai mari 3 câmpuri de petrol și gaze din Kazahstan. Există acorduri pe termen lung privind furnizarea neîntreruptă de gaze din câmpul Kashagan (NCOC).

Reglementarea tarifului pentru transport. În timpul implementării Proiectului, este prevăzut un tarif individual pentru transportul gazelor prin gazoduct, calculat în conformitate cu Ordinul Ministrului Economiei Naționale al Republicii Kazahstan "Cu privire la aprobarea regulilor de stabilire a tarifelor" și aprobat de către organismul autorizat, care asigură un randament al investiției.

Creșterea producției de gaze comerciale. Cea mai mare parte a gazelor naturale produse în țară este un produs secundar al producției de petrol, astfel încât volumul producției comerciale de gaze depinde direct de nivelul producției de petrol. Conform previziunilor Ministerului Energiei din Republica Kazahstan, producția de gaze comerciale din țară este planificată să crească la 42 de miliarde de metri cubi. m pe an până în 2030. Cei mai mari producători de gaze comerciale din Kazahstan: KPO, NCOC, TCO, Ozenmunaigas JSC, Kazakhoil LLP, JV Kazgermunai LLP.

Creșterea consumului intern de gaze comerciale în Kazahstan, care, conform previziunilor Ministerului Energiei din Republica Kazahstan, va ajunge la 27,7 miliarde de metri cubi până în 2025. m, iar până în 2030 cifra va depăși 35 de miliarde de metri cubi. m, față de 18,6 miliarde de metri cubi. m în 2021. Creșterea consumului intern de gaze comerciale este facilitată de implementarea programului de gazificare a țării, dezvoltat de Ministerul Energiei al Republicii Kazahstan. În ultimii 5 ani, gazificarea populației a crescut de la 8,6 milioane la 11 milioane de persoane.

Cerere în creștere pentru gaz în China. Conform previziunilor EIU, consumul de gaze în China va crește în perioada 2022-2031. cu un CAGR de 4,5%.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.