Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consultanții fiscali: Directiva DAC6 privind transparența tranzacțiilor va da mari bătăi de cap. Amenzile se ridică la 100.000 de lei

amenda

Directiva DAC6 privind transparența tranzacțiilor și raportarea aranjamentelor transfrontaliere suspicioase le va da mari bătăi de cap intermediarilor și companiilor pe termen scurt și mediu, consideră specialiștii pe asistență fiscală și juridică ai EY România, anunță MEDIAFAX.

Practic, toți intermediarii, printre care contabili, avocați, notari, bancheri, brokeri, evaluatori, vor fi obligați să raporteze către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) dacă sunt realizate tranzacții transfrontaliere care prezintă suspiciuni că produc anumite avantaje fiscale sau care ascund beneficiarul real. Prima raportare trebuie făcută până la termenul de 31 august, iar amenzile se ridică până la 100.000 de lei în România, în timp ce în alte țări amenzile maxime sunt de până la 5 milioane de euro cum este în Polonia. De menționat și că aplicarea directivei se face retroactiv pentru tranzacțiile realizate de la data de 25 iunie 2018 încoace.

Citește și: Dan Barna: Moțiunea de cenzură va pica pentru că jumătate din parlamentarii PSD nu mai prind un nou mandat / E nevoie de ALDE și Pro România pentru anticipate

În momentul de față există doar un proiect de lege pentru transpunerea DAC 6 care nu este însă în dezbatere publică. Directiva trebuie preluată în Codul de procedură fiscală.

ANAF intenționează de asemenea să publice un ghid de interpretare a directivei în condițiile în care criteriile de raportare sunt relativ ambigue și dificil de interpretat, potrivit consultanților. Olanda și Belgia au introdus deja astfel de ghiduri, în timp ce și alte țări precum Franța, Germani sau Spania se lucrează la ghiduri.

În cadrul inspecțiilor fiscale se va analiza dacă intermediarul/contribuabilul și-a îndeplinit obligația de declarare. Doar anumiți intermediari pot invoca un privilegiu de natura secretului profesional, de exemplu avocații, însă doar în anumite condiții. Totodată, un element important al directivei este că nu există un prag valoric pentru tranzacțiile raportabile.

"O tranzacție cât de mică dacă se califică pe criteriile prevăzute de directive trebuie raportată și poate atrage penalități", arată Raluca Popa, partener EY România.

Citește și: Solicitare urgentă către Ludovic Orban! Se cere ‘alungarea’ unui cunoscut ministru

În cazul în care nu se respectă prevederile DAC6, se prevăd următoarele amenzi:

- între 20.000 și 100.000 de lei pentru neraportare sau raportare cu întârziere – termenul de raportare este de 30 de zile;

- între 10.000 și 50.000 de lei pentru raportarea de informații incorecte sau incomplete – având în vedere cantitatea mare de informații de raportat, amenda este foarte ușor de luat;

- între 5.000 și 30.000 de lei pentru neîndeplinirea de către intermediar a obligației de notificare a altui intermediar sau a contribuabilului relevant.

Pentru identificarea tranzacțiilor suspicioase, se folosesc 18 "semne distinctive". De asemenea, tranzacțiile care se raportează vor trebui agreate și cu ANAF.

Câteva din cele 18 "semne distinctive", pe secțiuni:

- secțiunea A: clauză de confidențialitate; onorariu de succes, documentație standardizată;

- secțiunea B: achiziția unei societăți care înregistrează pierderi; conversia veniturilor în capital sau în venituri cu un regim fiscal mai favorabil; tranzacții circulare;

- secțiunea C: plăți transfrontaliere deductibile către întreprinderile asociate (atunci când sunt primite) la o cotă de impozit 0 sau aproape 0, o scutire completă sau un regim de impozitare preferențial; plăți către o întreprindere asociată situate într-o jurisdicție necooperantă; deduceri fiscale pentru același activ în mai multe jurisdicții; cereri multiple de scutire pentru dublă impozitare; transferul de active cu o diferență materială în prețul folosit în scopuri fiscale.

- secțiunea D: subminarea legislației UE sau orice acorduri echivalente privind schimbul automat de informații despre conturile financiare; entitate sau beneficiari reali – netransparenți.

- secțiunea E: reguli speciale unilaterale preferențiale în domeniul prețurilor de transfer; transferul de active necorporale greu de evaluat; restructurări ce implică transferuri de profituri.â.

Citește și: Avocatul lui Dragnea răstoarnă situația, după ce Înalta Curte a respins eliberarea fostului lider PSD: Mai există cereri

Informațiile care se raportează sunt datele de identificare ale intermediarilor/contribuabililor, detalii privind semnele distinctive îndeplinite, rezumat al aranjamentului raportabil, valoarea aranjamentului, data implementării primei etape, statele membre vizate de aranjament și detalii despre alte persoane care pot fi afectate de aranjament, printre câteva.

Legea este așteptată să fie publicată în transparență decizională în luna februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.