Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consumul de tutun scade lent în întreaga lume. Moldova pe contrasens

facebook.com
fumat

Potrivit unui raport OMS publicat marți, 16 ianuarie, 150 de țări au reușit să-și reducă consumul de tutun. Dar mai rămân progrese de făcut, în special în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare a tinerilor.

Sunt 1,25 miliarde de fumători în întreaga lume. Această cifră  poate părea enormă, dar ea a scăzut în ultimii ani, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ultimul său raport publicat marți, 16 ianuarie, privind tendințele fumatului. În 2022, aproximativ unul din cinci adulți a fumat tutun sau derivate, comparativ cu unul din trei la începutul acestui mileniu, reamintește organizația. Ținta stabilită de OMS este o reducere globală cu 30% a consumului de tutun între 2010 și 2025. În timp ce unele țări au atins deja acest obiectiv, altele stagnează sau se îndepărtează cu totul de el, relatează Liberation citat de stiripesurse.md

În Franța, 15 milioane de fumători

Acest raport, care examinează tendințele obiceiurilor legate de fumat între 1990 și 2022, a colectat date din peste 180 de țări, evidențiind disparități mari în funcție de regiunile lumii. Dacă 150 dintre ele au reușit deja să reducă fumatul pe teritoriul lor, doar 56 de țări din lume vor atinge obiectivul de reducere cu 30% a consumului de tutun până în 2025. Brazilia se poate lăuda cu o scădere de 35% a fumatului în țară din 2010, în timp ce Olanda este pe punctul de a trece de 30%.

În schimb, șase țări au înregistrat o creștere a consumului de tutun din 2010 încoace: Congo, Egipt, Indonezia, Iordania, Oman și Moldova.

Cu toate acestea, lumea este pe cale să reducă consumul de tutun cu un sfert în perioada 2010-2025, estimează autorii raportului. Franța nu pare să fi decis să renunțe la țigări.

Dacă 34,6% din populația franceză a fumat în 2010, 34,4% dintre francezi vor fuma în 2025, cu o reducere în această perioadă de... 0,5%.

În prezent, 15 milioane de francezi au o țigară în gură în mod regulat sau ocazional.

În Asia de Sud-Est se înregistrează cel mai mare procent din populație care consumă tutun, cu 26,5%. Regiunea europeană a OMS nu este însă cu mult în urmă, cu 25,3%. Raportul indică faptul că, până în 2030, regiunea europeană va avea cele mai mari rate din lume, cu o prevalență puțin peste 23%. Rata fumatului în rândul femeilor este de peste două ori mai mare decât media globală și scade mult mai lent decât în ​​toate celelalte regiuni.

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările să-și accelereze eforturile de control al tutunului, deoarece mai sunt multe de făcut, în special în privința industriei tutunului. Potrivit raportului, „eforturile de a proteja politicile de sănătate de interferența crescută din partea industriei tutunului s-au deteriorat în întreaga lume”. „Sunt uimit de cât de departe este dispusă să meargă industria tutunului pentru a obține profit în detrimentul a nenumărate vieți”, a acuzat directorul departamentului de promovare a sănătății de la OMS, Rüdiger Krech. „În ultimii ani s-au făcut progrese notabile în lupta împotriva tutunului, dar acum nu este momentul să rămânem inactivi”, a avertizat el.

Credo-ul industriei tutunului sunt noile așa-numite produse fără fum, care sunt foarte populare în rândul adolescenților. Drept urmare, 10% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani din întreaga lume consumă unul sau mai multe tipuri de tutun, conform raportului OMS. Aceasta reprezintă cel puțin 37 de milioane de adolescenți consumatori de tutun, inclusiv (cel puțin) 12 milioane care folosesc aceste produse noi. Aceste cifre sunt în mare măsură subestimate, deoarece peste 70 de țări nu oferă date despre acești tineri.

O lipsă îngrijorătoare de informații în fața unei industrii care încearcă să submineze eforturile de sănătate publică pentru a descuraja tinerii să consume tutun. În ciuda eforturilor de conștientizare, „tinerii recunosc utilizarea regulată a acestor produse, accesul ușor la achiziționarea acestora și puțina lor îngrijorare cu privire la riscul de dependență”, subliniază OMS. Prin urmare, organizația ne îndeamnă să colectăm cât mai multe date posibil, deoarece acestea reprezintă „cel mai puternic mod de a lupta împotriva industriei tutunului și de a dezvolta politici eficiente care să prevină inițierea consumului de tutun”.

Deși ratele fumatului sunt în scădere în majoritatea țărilor, OMS a avertizat că decesele legate de tutun vor rămâne la o rată ridicată în anii următori. Statisticile arată că fumatul ucide peste opt milioane de oameni în fiecare an, inclusiv circa 1,3 milioane de nefumători expuși la fumatul pasiv.

Timpul de latență dintre implementarea măsurilor stricte de control al tutunului și reducerea numărului de decese din cauza fumatului este de aproximativ treizeci de ani, subliniază raportul. Nu mai e timp de pierdut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.