Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consumul de vitamine poate crește riscul de cancere - studiu

INGIMAGE
celule

În timp ce mulți oameni pot lua vitamine precum vitamina C și E pentru a-și îmbunătăți sănătatea, ar putea exista unele pericole în acest sens, potrivit unui nou studiu publicat pe 31 august, publicat în Journal of Clinical Investigation. Astfel s-a constatat că vitaminele pot stimula creșterea de noi vase de sânge în interiorul celulelor canceroase. Aceste noi vase pot ajuta cancerul să crească și să se răspândească în organism, scrie jpost.com.

Tumorile canceroase au nevoie de aport de oxigen și de sânge bogat în nutrienți pentru a dezvolta noi vase de sânge. Procesul este cunoscut sub numele de "angiogeneză".

Ar trebui ca oamenii să ia suplimente?

Antioxidanții acționează, de obicei, prin utilizarea oxigenului nefolosit de la alte celule, ceea ce reduce cantitatea de stres oxidativ. Stresul oxidativ poate deteriora ADN-ul și poate cauza creșterea riscului de cancer.

"Am descoperit că antioxidanții activează un mecanism care face ca tumorile canceroase să formeze noi vase de sânge, ceea ce este surprinzător, deoarece anterior se credea că antioxidanții au un efect protector", a declarat autorul Martin Bergö pentru New Atlas. "Noile vase de sânge hrănesc tumorile și le pot ajuta să crească și să se răspândească."

"Nu trebuie să ne temem de antioxidanții din alimentele normale, dar majoritatea oamenilor nu au nevoie de cantități suplimentare de antioxidanți", a declarat Bergö. "De fapt, pot fi dăunători pentru pacienții cu cancer și pentru persoanele cu un risc ridicat de cancer".

Vitaminele E și C pot stabiliza proteina BACH1, care poate provoca răspândirea cancerului pulmonar. Acest lucru se poate întâmpla atunci când niveluri excesive de antioxidanți sunt introduse în dieta unei persoane sau când apar mutații în tumori, activând producția de antioxidanți.

Cercetătorii au descoperit rolul antioxidanților în timp ce analizau cancerul pulmonar pe organoide prelevate de la pacienți. Aceleași observații au avut loc pe țesut mamar, pe tumori renale și în experimentele pe șoareci.

"Multe studii clinice au evaluat eficacitatea inhibitorilor angiogenezei, dar rezultatele nu au fost atât de reușite pe cât se anticipa", a declarat autorul Ting Wang

"Studiul nostru deschide ușa către metode mai eficiente de prevenire a angiogenezei în tumori", a spus Wang. "De exemplu, pacienții ale căror tumori prezintă niveluri ridicate de BACH1 ar putea beneficia mai mult de terapia anti-angiogeneză decât pacienții cu niveluri scăzute de BACH1."

"Următorul pas este să examinăm în detaliu modul în care nivelurile de oxigen și de radicali liberi pot regla proteina BACH1, iar noi vom continua să determinăm relevanța clinică a rezultatelor noastre", a continuat Wang. "Vom face, de asemenea, studii similare în alte forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de rinichi și de piele."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.