DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Consumul gospodăriilor şi investiţiile au avut cele mai importante contribuţii la avansul economiei de anul trecut

retailgazette.co.uk
supermarket-mancare

Consumul gospodăriilor şi investiţiile au avut cele mai importante contribuţii la avansul economiei de anul trecut, în timp ce o contribuţie negativă a avut-o exportul, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În anul 2019, produsul intern brut a crescut cu 4,1% faţă de 2018, iar valoarea PIB în preţuri curente a fost de aproximativ 1.054 miliarde de lei.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,9% contribuind cu 3,7% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 17,8% contribuind cu 3,7% la creşterea PIB. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-1,7%), consecinţă a creşterii cu 3,5% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 7,2%", precizează INS.

Pe seria ajustată sezonier, în ultimul trimestru al anului trecut, PIB estimat a fost de 274 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,5% faţă de trimestrul III 2019 şi cu 4,2% faţă de trimestrul IV 2018.

Ca serie brută, PIB estimat pentru trimestrul IV 2019 a depăşit uşor 320 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4,3% faţă de trimestrul IV 2018.

La creşterea PIB, în anul 2019 faţă de anul 2018, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având: construcţiile (+0,9%), cu o pondere de 6,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 16,8%; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,9%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,8%; impozitele nete pe produs (+0,9%), cu o pondere de 9,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,5%.

Industria a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,3%) ca urmare a reducerii volumului său de activitate cu 1,5%, precizează INS.

În noiembrie 2019, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economică pentru anul 2019, în vecinătatea inferioară a nivelului de 4%, faţă de 5,5% cât estimase în Prognoza de primăvară, luând în calcul datele statistice sectoriale ale conturilor naţionale disponibile pentru primul semestru al anului în curs.

Potrivit previziunilor economice de iarnă, publicate în februarie de Comisia Europeană (CE), România a consemnat o creştere economică de 3,9% în 2019, faţă de 4,4% în 2018.

Forul european a menţionat că tendinţa de încetinire a economiei va continua atât în acest an, cât şi anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.