Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contact direct cu o persoană pozitivă COVID-19 - vezi dacă se impune carantina

smartradio.ro
covid multime oameni masca femei fete

În cazul în care te-ai vaccinat cu schemă completă împotriva Covid-19, însă ai intrat în contact cu o persoană care tocmai a fost testată pozitiv, iată ce trebuie să faci în această situație. Se impune sau nu autoizolarea/ carantina? Vezi aici pașii de urmat în acest caz.

Indiferent dacă suntem sau nu imunizați împotriva coronavirusului, după ce am intrat în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv cu Covid, intrăm automat într-o anchetă epidemiologică.

Vaccinurile împotriva Covid-19 protejează în procente foarte mari, de până la 90% împotriva formelor grave ale bolii, însă într-un procent mai mic împotriva infectării. De exemplu, cei imunizați (2 doze de vaccin) pot lua virusul, deși aceste cazuri sunt destul de rare, însă de cele mai multe ori sunt asimptomatici. De asemenea, cei vaccinați pot transmite virusul mai departe, în special către persoanele nevaccinate.

Astfel, dacă ești vaccinat și ai intrat în contact cu cineva infectat cu Covid, pot exista următoarele situații:

- dacă prezinți simptome specifice virusului, vei fi testat de către Direcția de Sănătate Publică (DSP), ca parte a anchetei epidemiologice. Dacă ești confirmat pozitiv, indiferent că ești vaccinat sau nu, intri în izolare/ carantină timp de 14 zile de la data la care ai luat contact cu persoana infectată;

- dacă nu ai simptome specifice virusului, DSP nu te va testa, chiar dacă ești un contact direct în ancheta epidemiologică, și astfel se ridică obligativitatea izolării pentru 14 zile, deoarece ești vaccinat împotriva Covid (2 doze de vaccin).

Așadar, în urma intrării în contact cu o persoană confirmată cu coronovirus COVID-19, doar persoanele vaccinate cu schemă completă sunt exceptate de la carantină, în timp ce persoanele nevaccinate trebuie să stea izolate/ carantină.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.