Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă conflictele în Polonia: Scandal între Ministrul Justiţiei şi Tribunalul Constituţional

Polonia

Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a adresat un avertisment Tribunalului Constituţional în legătură cu continuarea activităţilor sale, în pofida unei legi impuse de către majoritatea conservatoare, a indicat miercuri preşedintele Tribunalului, Andrzej Rzeplinski, citat de AFP.

Tribunalul, aflat în conflict deschis de mai multe luni cu guvernul conservator, s-a întrunit miercuri fără să ţină cont de această lege care îl vizează, pe care o consideră neconformă cu Constituţia. ''Tentativele Tribunalului de a funcţiona în afara regimului constituţional şi legal'' vor face ''obiectul unui control privind respectarea legii'', a afirmat ministrul, în scrisoarea sa, publicată pe site-ul Tribunalului.

În opinia lui Rzeplinski, care s-a exprimat la începutul şedinţei, ministrul "i-a ameninţat pe judecători în legătură cu consecinţele legale din cauza nesupunerii lor''. ''Nu numai noi avem de acum încolo două ordine legale, ci mai ales un ministru care le spune judecătorilor că, dacă nu se supun, le va face rău'', a afirmat unul dintre şefii opoziţiei liberale, Ryszard Petru. Adoptată la sfârşitul lunii decembrie de către un parlament dominat de către conservatorii partidului aflat la putere, Dreptate şi Justiţie (PIS), o nouă lege care reformează funcţionarea garantului Constituţiei a declanşat o criză profundă între Tribunal şi guvern, determinând Comisia Europeană să lanseze în cazul Poloniei o procedură inedită, pentru a judeca statul de drept în această ţară.

Criticat de către opoziţia liberală şi de către foarte numeroşi jurişti, guvernul a făcut apel la dialog şi compromis, dar refuză să se plieze deciziei Tribunalului care consideră noua lege ca fiind neconstituţională. Aflat marţi în vizită la Varşovia, vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans i-a cerut guvernului polonez să aplice în primul rând deciziile Tribunalului, pentru a se ieşi din criză. ''Începutul unui dialog înseamnă respectarea ordinii constituţionale şi a verdictelor Tribunalului Constituţional, care trebuie să fie publicate şi aplicate. Acesta este un punct de plecare'', a insistat Timmermans, la încheierea mai multor întâlniri cu responsabili polonezi, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.