Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă criza din Sănătate: 87% dintre medici refuză gărzile suplimentare

vlad voiculescu

Cei mai mulți medici din România (87%) care efectuează gărzi au refuzat sau intenționează să refuze încheierea Contractelor Individuale de Muncă (CIM) pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public, reiese dintr-un sondaj comandat de Federația "Solidaritatea Sanitară" și dat publicității marți. Rezultatele cercetării relevă, de asemenea, că, dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM, circa 73% au refuzat să facă acest lucru, majoritatea chiar și în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor.

Totodată, aproape 10% dintre medici au declarat că li s-a propus încheierea acestor contracte de muncă pentru gărzile suplimentare, iar 6,2% dintre cei chestionați au indicat existența presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea noilor contracte. Conform sursei citate, aproximativ 87% dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenționează să refuze încheierea CIM pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public.

Raportul de cercetare cu titlul "Evaluarea protestului medicilor care efectuează gărzi din perspectiva oportunității obținerii drepturilor solicitate" s-a desfășurat pe un eșantion format din 1.000 de medici care efectuează gărzi. Săptămâna trecută, Federația "Solidaritatea Sanitară" anunța, într-un comunicat de presă, că rezultatul discuțiilor cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii este pozitiv în materie de libertăți și cvasi-negativ în materie de drepturi. Reprezentanții Federației susțin că rezultatul discuțiilor prealabile, desfășurate pe fondul protestelor FSS, poate fi considerat doar un bun început: medicilor le este recunoscută libertatea muncii, respectiv dreptul de a încheia sau nu CIM pentru gărzile suplimentare normei de bază.

"Cel mai important câștig până acum îl constituie solidaritatea de care au dat dovadă medicii din România prin susținerea protestelor Federației 'Solidaritatea Sanitară', acest moment putând fi în continuare un punct de inflexiune atât în evoluția statutului social al acestei profesii, cât și în mobilizarea acestora pentru apărarea drepturilor ce li se cuvin. Nu am obținut până acum toate drepturile legale ale medicilor care fac gărzi. Ținând însă cont de faptul că am fost doar la momentul unor discuții prealabile, la care au fost invitate și organizații care nu se aflau în proteste (una dintre ele luptând mai curând împotriva acestor drepturi), considerăm că declanșarea unor negocieri dintre Guvern și reprezentanții Federației 'Solidaritatea Sanitară' are șanse să rezolve cel puțin o partea semnificativă a acestor solicitări", se arată în comunicat.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat la ieșirea de la discuțiile avute la Ministerul Sănătății pe tema gărzilor medicilor, că până luni (1 augist 2016, n.r.) sindicatele vor avea draftul de modificare a Ordinului 870, cel care reglementează gărzile în România, urmând ca până joi (4 august 2016, n.r.) acestea să facă propuneri suplimentare la ceea ce vor primi, iar până în data de 15 august documentul să fie introdus în dezbatere publică, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.