Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă CRIZA politică din Italia: Alegerile anticipate sunt tot mai aproape

StudentVille
italia alegeri

Partidul Democrat (PD) a anunţat joi că a amânat pe 3 mai o decizie cu privire la formarea sau nu a unui guvern în Italia cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) în urma unei noi serii de consultări politice, relatează AFP. ”Am decis să ne convocăm conducerea naţională” pentru a decide ”dacă şi cum să participăm la negocieri” cu M5S, a anunţat Maurizio Martina, preşedintele interimar al PD după demisia lui Matteo Renzi, imediat după alegerile legislative de la 4 martie, care nu au permis o departajare clară a forţelor politice participante.

Citește și: Atenție! O nouă înșelătorie vă poate aduce o factură uriașă- Cui nu trebuie să îi răspundeți la telefon

PD, care guvernează Italia din 2015, a ieşit zdrobit din scrutin, cu un scor de 19%. Martina a recunoscut ”paşi înainte” importanţi din partea M5S, însă nu a ”ascuns dificultăţile” dintre cele două tabere, aflate de mult timp la cuţite. ”Suntem forţe politice diferite, cu puncte de vedere foarte diferite”, a avertizat Martina după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor Roberto Fico. Acesta din urmă a fost însărcinat de către preşedintele Sergio Mattarella să ”exploreze” posibilitatea unui acord de guvernare între PD şi M5S, în urma eşecului unei precedente negocieri între formaţiunea antisistem şi coaliţia de dreapta/extremă dreapta care a obţinut victoria în alegerile din 4 martie, cu un scor de 37%. Fico s-a întâlnit după aceea cu lideri M5S. El urma să-i prezinte situaţia misiunii sale, joi după-amiaza, preşedintelui Mattarella.

Citește și: Proiect de lege revoluţionar: Ce perioade ar putea fi incluse în stagiul de cotizare la pensie

Liderul M5S Luigi Di Maio şi-a reiterat, la finalul acestei întâlniri, disponibilitatea de a semna un ”ambiţios acord de guvernare” cu PD. ”Nu este vorba despre o alianţă”, ci despre a ”profita de ocazia care se prezintă în vederea soluţionării problemelor care n-au fost soluţionate timp de 30 de ani”, a declarat el. Devenit primul partid din Italia, cu un scor de peste 32%, M5S revendică dreptul de a guverna, la fel ca şi coaliţia de dreapta/extremă dreapta, în cadrul căreia Liga lui Matteo Salvini (17%) a depăşit Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (14%).

O alianţă între M5S şi PD dispune doar de o majoritate de guvernare foarte strânsă în Parlament, mai ales în Senat. Însă ideea provoacă agitaţie în ambele partide. Mai multe personalităţi din ambele tabere se opun, mai ales din PD, în care mulţi au amintit virulenţa atacurilor M5S contra formaţiunii lor în anii în care s-a aflat la putere. În cazul unui eşec al acestei noi axe, M5S s-a declarat în favoarea unor noi alegeri. Iar ”dacă trebuie să ne întoarcem la urne, sunt convins că M5S va ieşi întărită”, a dat asigurări Di Maio, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.