Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă extinderea NATO: Anunţul de ultimă oră al Ungariei şi Slovaciei

terminator

Statele membre NATO ar trebui să îşi depăşească reţinerile privind extinderea alianţei militare şi să accepte în continuare noi ţări după programata aderare a Muntenegrului în această vară, au transmis joi miniştrii de externe ai Ungariei şi Slovaciei, potrivit Reuters.

Muntenegru a fost invitat în decembrie să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi să devină cel de-al 29-lea membru al acesteia la summitul care va avea loc la Varşovia în iulie, în pofida opoziţiei puternice a Rusiei. Însă state membre ale NATO precum Franţa şi Germania au îndoieli în legătură cu o nouă extindere pentru moment, în special în privinţa acceptării Georgiei. Ele susţin că NATO nu ar putea să apere acest stat fost sovietic în cazul unui conflict cu Rusia. Într-o declaraţie făcută în marja unei conferinţe de securitate la Budapesta, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a spus că NATO ar trebui să finalizeze procesul de aderare a Muntenegrului şi să îşi ţină uşa deschisă pentru Georgia, dar şi pentru Macedonia, stat balcanic care este inclus de asemenea într-un plan de aderare.

"Dacă NATO nu continuă procesul de extindere, acest lucru ar eroda semnificativ credibilitatea NATO", a declarat Szijjarto presei. Omologul său slovac Miroslav Lajcak a afirmat la rândul său, în cadrul conferinţei, că a fost evident că înainte de a invita Muntenegru să adere, NATO era divizată în legătură cu procesul de extindere. "Să vorbeşti despre extinderea NATO nu este o viziune universal acceptată în cadrul NATO în prezent... A fost nevoie de mult timp şi de multe eforturi pentru a obţine un consens privind invitarea Muntenegrului", a spus Lajcak. Referindu-se la implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei, el a mai precizat că "în loc să îngheţe extinderea NATO, conflictul din Ucraina nu a făcut decât să întărească nevoia" de acest proces. Ministrul macedonean de externe Nikola Poposki a afirmat la aceeaşi conferinţă că aderarea la NATO ar aduce prosperitate economică pentru ţara sa. "Suntem extrem de bucuroşi de faptul că Muntenegru va deveni stat membru al NATO în această vară", a adăugat el. La Summitul de la Varşovia, Polonia vrea ca NATO să aprobe desfăşurarea unui număr 'substanţial' de militari şi echipamente în centrul şi estul Europei pentru a garanta securitatea regiunii în faţa unei Rusii tot mai agresive. Rusia a ameninţat că va răspunde în cazul unor astfel de măsuri. NATO a propus în schimb să sporească exerciţiile şi să mute prin rotaţie forţele în regiune.

"Slovacia, la fel ca Ungaria, nu cere trupe. Dar sprijinim ferm prezenţa (NATO)", a spus Lajcak, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.