Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă grevele în semn de protest față de intenția parlamentarilor de a elimina pensiile speciale. Grefierii au întrerupt muncă timp de două ore

promptmedia.ro
greva

Peste 450 de grefieri de la instanţele arondate Curţii de Apel Târgu Mureş, Tribunalul Mureş şi Tribunalul Harghita cu judecătoriile arondate, au stopat, luni, activitatea timp de două ore, urmând ca marţi să fie asigurate doar cauzele urgente şi cele cu arestaţi.

"La nivelul judeţului Mureş, Curţii de Apel Târgu Mureş de care aparţine şi Tribunalul Harghita şi judecătoriile arondate sunt 450 de grefieri, toţi ne-am alăturat acestei forme de protest, toţi susţinem şi demersurile magistraţilor, iar magistraţii ne susţin pe noi. În ce priveşte cauzele, pentru astăzi şi pentru mâine avem undeva la 200-250 de dosare cu termen fixat. Protestul nostru este faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României din data de 28 ianuarie. Un grefier cu studii superioare, la 63 de ani şi 25 de ani în sistem în specialitate beneficiază de o pensie de 4.400 lei, din care 2.500 lei sunt pe contributivitate, restul ca şi pensie de serviciu, ca urmare incompatibilităţilor şi interdicţiilor de prestare a altor activităţi care să ne aducă venituri care ne-au fost impuse", a declarat Anca Emilia Cordoş, din partea Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, potrivit Agerpres.

Citește și: PNL taie în carne vie: Guvernul începe runda 2 de verificări pe PNDL / Acord ministru - parlamentari

Grefiera a precizat că la protest participă personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie şi că, în funcţie de decizia de marţi, se va decide ce forme de protest vor fi adoptate în continuare.

"Marţi, grefierii planificaţi în şedinţe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente şi a celor cu arestaţi, permiţând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată şi nu vor efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei sau alte acte de procedură decât cele pentru soluţionarea cauzelor urgente. Întregul personalul va protesta prin întreruperea totală a activităţii pe tot parcursul zilei, ziua votului în plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu", a arătat Cordoş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.